Eylem Ve Festival Yasakları Meclis Gündeminde

Adana ve Eskişehir’deki eylem ve festivallere yönelik yasaklama kararları, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil tarafından Meclis gündemine taşındı ve konuya ilişkin iki soru önergesi verildi.

TİP’li Sera Kadıgil, Adana ve Eskişehir’de gerçekleştirilmesi planlanan etkinliklere yönelik yasak kararlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Kadıgil tarafından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle verilen iki ayrı soru önergesinde, kararlara ilişkin gerekçeler hakkında bilgi talep edildi.

Önergelerin gerekçesinde “Önceki gün Adana’da 15 gün süreyle 9 siyasi parti ve sendikaların yapacağı faaliyetler hariç, park, bahçe, kamu binaları da dahil olmak üzere basın açıklaması, yürüyüş, toplantıların yasaklanmasının ardından bir yasak kararı da Eskişehir Valiliği’nden geldi. Eskişehir Valiliği’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, jandarma bölgesi dahil olmak üzere kentte, resmi kurumların yapacağı programlar dışındaki tüm etkinliklerin 15 gün süreyle yasaklandığı açıklandı. Eskişehir’de uygulanan yasağın AnadoluFest müzik festivalini kapsadığı da ortaya çıktı” ifadelerine yer verilirken, kamuoyundaki “hayat tarzına müdahale” değerlendirmeleri de hatırlatıldı ve kararların Anayasal hakları ihlal ettiği vurgulandı.

Bakan Ersoy’a sorular

TİP Sözcüsü Kadıgil’in Bakan Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde yönelttiği sorular şöyle:

1-) Hiçbir makul gerekçe göstermeden 15 günlük yasaklarla aylar önce planlanan sanat faaliyetlerinin, atanmış valilerin keyfiyetiyle yasaklanması hakkında ne düşünüyorsunuz?

2-) Yasaklanan etkinlikler gerekçesiyle sanatçıların ve sanatseverlerin uğradığı mağduriyet ve oluşan zararlarını karşılamak için ne tür bir önlem alacaksınız?

3-) Müzik yasağını bir saat esneterek kalıcı hale getirmekle, hükümet olarak getirdiğiniz yasakların kamu sağlığı ve güvenliğiyle ilgili değil yaşam tarzına müdahale olduğu ve TCK madde 115’e göre suç oluşturduğuna yönelik değerlendirmeleriniz nedir?

Sera Kadıgil

Bakan Soylu’ya sorular

Kadıgil’in Bakan Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde yönelttiği sorular ise şöyle:

1-) Adana’da verilen yasak kararının gerekçesinde Anayasa tarafından güvence altına alınan “toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı”nın vatandaşlarca kullanılmasının “kamu huzur ve esenliğinin tehlikeye düşürüldüğü” ifade edilmektedir. Atanmış bir memurun Anayasal bir hakka yasak getirmesinin izahı nedir?

2-) Kamu görevi yürüten Valilik ve güvenlik güçlerinin kamu güvenliğini sağlamak için bulduğu çözümün vatandaşların kamusal alanı kullanmasının yasaklanması olması, bulunduğunuz kurumun ve kurumunuza bağlı birimlerin görevini yapamadığını açıkça göstermektedir. Bu kararda sorumluluğu bulunan, görevini yapamayan atanmışlar olarak istifa etmeyi düşünür müsünüz?

3-) Alınan yasak kararları eğer bir istihbarat bilgisine dayanıyorsa ve güvenlik endişesine dayanıyorsa söz konusu risk neden siyasi parti, resmi kurum ve sendikalara ait sair etkinlikleri kapsamıyor? Neden yasak sadece vatandaşların Anayasal haklarını ve yaşam tarzına yönelik etkinlikleri (yürüyüş, oturma eylemi, stant/çadır kurma, afiş/pankart asma, konser, şenlik, festival vb.) kısıtlamak şeklinde uygulanıyor? Amaç güvenlikse diğer etkinliklerde sağlanan güvenlik, neden en temel protesto hakkında sağlanamıyor?

Ne olmuştu?

Furkan Vakfı kurucusu Alparslan Kuytul’un Adana’da gözaltına alınmasının ardından kent genelinde toplantı ve yürüyüşlere 15 gün süre ile yasak getirilmişti.

Eskişehir’de de 12-15 Mayıs tarihlerinde yapılması planlanan Anadolu Fest’e Valilik kararıyla yasak getirilmişti. Karar yurttaşların tepkisine neden olurken, hukuki süreç başlatılmıştı.

(Kaynak: İleri Haber)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir