Erkek üretra nedir? Detaylar

Erkek üretra , penis ucundaki dış üretral deliğine mesanede iç üretra deliğine kadar uzanır. Penisin olağan gevşemiş durumda çift eğri gösterir. Uzunluğu 17,5 ila 20 cm arasında değişir; yapısı ve ilişkileri esasen farklı olan prostatik, membranöz ve kavernöz olmak üzere üç kısma ayrılır.

İdrar veya semenin geçişi dışında, üretral kanalın büyük kısmı, üst ve alt yüzeyleri temas halinde olan, yalnızca enine bir yarık veya yarıktır; dış açıklıkta yarık dikeydir, membranöz kısımda düzensiz veya yıldız şeklindedir ve prostatik kısımda bir şekilde kavislidir.

Prostat kısmı (pars prostatica), kanalın en geniş ve uzayabilir bölümü, 3 cm ile ilgilidir. uzun, prostatın içinden tabanından tepesine neredeyse dikey olarak ilerler, ön yüzüne arka yüzeyinden daha yakın uzanır; kanalın şekli iğ şeklindedir, ortada her iki uçta olduğundan daha geniş ve membranöz kısımla birleştiği yerde en dardır. Kanalın prostat içinde olduğu enine kesiti at nalı şeklindedir ve dışbükeylik öne doğru yönlendirilir.

Membranöz kısmı (pars membranacea), kanalın en kısa, en az genişleyebilen ve dış açıklık haricinde en dar kısmıdır. Prostatın tepe noktası ile üretranın ampulü arasında hafif bir anterior konkavite ile aşağı ve öne doğru uzanır ve ürogenital diyaframı yaklaşık 2,5 cm deler. kasık simfizinin altında ve arkasında. Üretral ampulün engelli kısmı ürogenital diyaframın alt fasyası ile bir arada bulunur, ancak üst kısmı bu fasyadan biraz ayrılır: membranöz üretranın ön duvarı böylelikle ürogenital diyaframın önünde kısa bir mesafe için uzar; yaklaşık 2 cm ölçülerindedir. uzunluğunda, diyaframın iki fasciæ’si arasındaki arka duvar sadece 1.25 cm’dir. uzun.

Kavernöz kısmı (pars cavernosa, penis veya süngerimsi kısım) üretranın uzun bir parçasıdır ve korpus kavernosum idrar yollan bulunur. Yaklaşık 15 cm’dir. uzundur ve membranöz kısmın sonundan dış üretral açıklığa kadar uzanır. Ürogenital diyaframın alt fasyasının altından başlayarak simfiz pubisin önüne ve önüne doğru ilerler; ve sonra, penisin sarkık durumunda aşağı ve öne doğru eğilir. Dardır ve penisin vücudunda tek tip boyuttadır, yaklaşık 6 mm’dir. çap olarak; arkada, ampulün içinde ve yine anterior olarak glans penisinde genişler ve burada fossa navicularis urethræ’yi oluşturur.

Erkekte, dış üretral açıklık (orificium urethræ externum; meatus urinarius) üretranın en daralmış kısmıdır; yaklaşık 6 mm’lik dikey bir yarıktır. uzun, her iki tarafta iki küçük labia ile sınırlanmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir