Erdal Doğan Kimdir? Hayatı, Eserleri

23 Nisan 1970 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Erdal Doğan, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Üsküdar Burhan Felek Lisesini bitirdi. Üniversite öğrenimini Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Yüksek Okulu ve aynı üniversiteye bağlı İktisat Fakültesinde tamamladı.

Haber Merkezi / 1995’ten sonra; Hürriyet Gösteri, TYS Edebiyat, Radikal, Sabah, Gazete Duvar ve TV8 gibi yayın kuruluşlarında çalıştı. 2013 yılında kurduğu yenicikanlar.com adlı kültür ve sanat portalının editörlüğünü yapmakla birlikte yazı çalışmalarını sürdürmektedir.

Erdal Doğan 1993’ten bu yana yazdığı; şiir, deneme, kitap tanıtımı, söyleşi, inceleme ve haber yazılarını; TYS Edebiyat, Varlık ve Cumhuriyet gibi süreli yayınlar başta olmak üzere muhtelif gazete ve dergilerde yayımlamıştır. Yazar, edebiyat çevrelerinde daha çok inceleme ve deneme havasındaki yazılarıyla tanınmıştır. Edebiyatımızda Dergiler (1997) adlı eserinde Cumhuriyet sonrasında çıkarılan edebiyat dergilerini incelemiş ve süreli yayın araştırmalarına katkıda bulunmuştur.

Kitapta, büyük kentlerden taşraya kadar incelenen dergilerin etkinlik düzeyi dikkate alınarak; ağırlıklı olarak işlediği konular, varsa özel sayıları, hazırladıkları dosyalardan örnekler ve yazarlarının fihristi verilmeye çalışılmıştır. Doğan, Sevgi Soysal hakkında Sevgi Soysal Yaşasaydı Aşık Olurdum (2003) adlı bir monografi çalışması yapmıştır.

Söylenenler Edebiyat, Politika ve Hayat Üzerine (2003) adlı eserinde romandan şiire, gündelik hayattan politikaya farklı sorulara farklı yanıtlar veren; Attilâ İlhan, Adnan Özer, Enis Batur gibi son dönem edebiyatımızın bazı önemli şahsiyetleriyle yaptığı söyleşilerini derlemiş ve kitap hâlinde yayımlamıştır. Bunların dışında şiir antolojileri de hazırlayan Erdal Doğan, hâlen “yenicikanlar.com” adıyla kurduğu internet sitesinde; yaşam, kültür-sanat, müzik ve sine-dizi konulu yazılarına ek olarak kitap tanıtımlarını da yayımlamayı sürdürmektedir. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir