Enflasyon açıklandı, maaş zamları belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlara göre, enflasyon haziranda yüzde 0.03 artarken, yıllık bazda yüzde 15.72 oldu.

Yıllık enflasyon böylece haziran 2018’den beri en düşük seviyede gerçekleşti.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 0.03, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0.09 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 15.72, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 25.04 oldu.

TÜİK verilerine göre, haziran ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 19.88, yurt içi üretici fiyatları yüzde 32.81 arttı.

Geçen yılın aralık ayına göre de tüketici fiyatları yüzde 5.01, yurt içi üretici fiyatları yüzde 8.09 yükseldi.

TÜFE, haziranda mayıs ayına göre yüzde 0.03, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.72 artış kaydetti. Yİ-ÜFE de mayısa göre yüzde 0.09, Haziran 2018’e kıyasla da yüzde 25.04 arttı.

Aylık bazda en fazla düşüş gıda fiyatlarında yaşandı. Gıda fiyatları geçen ay, aylık bazda yüzde 1.65 geriledi.

Aylık bazda en fazla artışın yaşandığı harcama grubu ise lokanta ve oteller oldu. Bu kalemde fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 2.65 yükseldi.

Dolar, 5.61’e geriledi!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından dolar kuru 5.61 seviyesine geriledi.

Memur ve emekli maaş zam oranları belli oldu!

Açıklanan enflasyon rakamıyla birlikte milyonlarca memur, sözleşmeli personel ve emeklinin yılın ilk yarısı için alacağı zam oranları da belli oldu.

SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına temmuz ayında yüzde 5 oranında zam yapılacak. Memur ve memur emeklilerinin aylıkları ise yüzde 6 oranında artırılacak.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir