ENAG Açıkladı: Enflasyon Yüzde 186,27

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hesaplamalarına göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 5,3 oranında arttı. Geçen yılın aynı ayına göre ise artış oranı yüzde 186,27 oldu.

Haber Merkezi / ENAG’a göre, TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en fazla aylık azalış eksi yüzde 1,60 ile ulaştırma, en fazla yükseliş ise, yüzde 26,05 ile sağlık kaleminde gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu bugün Eylül ayına ait tüketici ve yurt içi üretici fiyat endekslerini açıklayacak.

Enflasyon geçen ay TÜİK verilerine göre yıllık olarak yüzde 80,21 olarak gerçekleşmişti.

Akademisyenlerden oluşan bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Ağustos ayı itibarıyla yıllık enflasyon oranını yüzde 181,37 olarak açıklamıştı.

Türkiye’de enflasyon yaz ayları başından bu yana son 24 yılın zirvesinde.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 12’ye çekti.

Eylül ayında artan gıda fiyatları, doğalgaz ve elektrik zamlarının da etkisiyle aylık enflasyonun yaklaşık yüzde 3,5 bandında artacağı tahmin ediliyor. Reuters’ın anketine göre Eylül ayı yıllık enflasyon oranının yüzde 85 civarında olması bekleniyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir