Düzce: Sarıçökek Camii

Sarıçökek Camii; Düzce’nin Kaynaşlı İlçesi, Sarıçökek Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Sarıçökek Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır. 

Orhan Gazi dönemine ait çantı tipi camii, uzun kütüklerin kertilip birbirine geçirilmesiyle hiç çivi kullanılmadan inşa edilmiştir. Taş temel üzerine konan uzun kütükler, dikey direklere desteklenmiştir. Son cemaat mahalli 3,10 x 9,60 m. olan cami 9,65 x 11,70 m. ölçülerindedir.

Çatısı sonradan kırma çatıya dönüştürülmüştür. Cami, 14.yy bir cuma camisidir. Dikdörtgen planlı mimari tarzda inşa edilmiş olan cami, 5000,81m2 yüzölçümüne sahiptir. Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile 1.grup anıt eser olarak tescil edilmişti.

Kaynaşlı İlçesinin, doğu ve güneyinde Bolu ili, batı ve kuzeyinde Merkez İlçesi ve kuzey doğusunda Yığılca İlçesi bulunmaktadır. Yüzölçümü 443 km²’dir. İlçe nüfusu 2016 verilerine göre 20.666’dır. İlçenin ormanlık alanı 11.350 ha (%64) dır. Ankara – İstanbul geçiş güzergâhında bulunduğundan dolayı dinlenme ve yeme-içme tesisleri açısından önemli bir konumdadır.

Kaynaşlı, Düzce Ovasının doğu uzantısı olan bir vadi üzerinde kurulmuştur. Ulusal ve Uluslararası yolların kesiştiği İstanbul ve Ankara gibi iki metropolü birbirine bağlayan önemli merkezlerden biridir. Düzce’ye 15 km mesafede bulunan Kaynaşlı, bozulmamış doğası ve çevresindeki turizm potansiyelleri ile alternatif spor turizminin merkezi haline gelmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir