Duygusal Körleşme Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Herkesin duygularla yüzleşmek için kendi bildiği bir yolu vardır. Bazı insanlar duygularını özgürce ifade ederken, diğerleri duygularını bastırabilir ve uygun şekilde ifade etmeyi zor bulabilir. Bu sınırlı duygusal tepkiselliğe duygusal körleşme denir.

Haber Merkezi / Travma, ruh sağlığı ve madde kullanımı gibi çeşitli faktörler bu duruma yol açabilir. Duygusal körleşme, bir kişinin duygularını tam olarak deneyimleme ve uygun bir şekilde tepki verme kapasitesinin azalmasıdır.

Duygusal körleşme, duygusal deneyimler söz konusu olduğunda uyuşturma etkisi içerir. Bir kişinin sözlü, yazılı veya davranışsal yollarla duygularını ifade etmesi de azalır. Duygusal körleşmeden muzdarip insanlar, yüz mimikerini, beden dilini ve ses tonunu duygularına göre ayarlamakta zorlanabilirler.

Bu, depresyon veya travma sonrası stres bozukluğundan muzdarip insanlar için yaygın bir durumdur. Duygusal körleşme dört ortak faktörün sonucu olabilir;

İlaçlar;

Antidepresanlar bir kişinin duygusal körleşmeye maruz kalmasına neden olabilir. Bu yatıştırıcılar ayrıca sinir sisteminizde kişinin duyguları hissetme yeteneğini azaltan tetikleyici inhibitörlerin ortaya çıkmasına da yol açabilirler.

Depresyon;

Bir kişi içinde bir boşluk hissettiğinde, etraflarında olup bitenlere karşı tepki hissetmemeye başlayabilir. Depresyon, bir kişiyi duygusal olarak körleştirebilir ve duygularını rasyonelleştirmelerini zorlaştırabilir.

Alkol ve madde bağımlılığı;

Uyuşturucu ve alkol sinir sistemini olumsuz etkileyebilir ve kişinin gerçek çevresinden ve yaşamdaki olaylardan uzaklaşmasına neden olabilir. Bu, kişinin hayatını uyuşukluk halinde yaşamasına neden olur.

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB);

Travmatik bir olay yaşayan bir kişi olay nedeniyle duygusal körleşme yaşayabilir. Duygusal kopukluk hissi, travmatik geçmişe dönüşler ve zayıf zihinsel sağlık, duygusal körleşmeye yol açabilir.

Duygusal körelme bir insanı ne kadar etkileyebilir?

Duygusal körleşme, bir kişinin üzüntü ve mutluluk hissetme yeteneğini kaybetmesine neden olabilir, huzursuz hissetmesine, iştah kaybına neden olabilir, kişi çevresinden koparabilir, konuşmakta zorlanabilir ve yeteneklerinden şüphe duyabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir