Dut yaprağının bilinmeyen faydaları!

Dut ağaçları, vitamin, mineral ve güçlü bitki bileşikleri konsantrasyonları nedeniyle dünya çapında beğenilen ve genellikle süper gıda olarak kabul edilen lezzetli meyveler üretir. Bununla birlikte, dut ağacının sağlık yararları sunabilecek tek parçası meyve değildir. Yaprakları yüzyıllardır geleneksel tıpta tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

Haber Merkezi / Aslında, dut ağacının yaprakları son derece besleyicidir. Polifenol antioksidanları gibi güçlü bitki bileşiklerinin yanı sıra C vitamini, çinko, kalsiyum, demir, potasyum, fosfor ve magnezyum ile yüklüdürler.

Dut yaprağı nerelerde kullanılır?

Dut ( Morus ) Moraceae bitki ailesine aittir ve karadut ( M. Nigra ), kırmızı dut ( M. Rubra ) ve beyaz dut ( M. Alba ) gibi çeşitli türleri içerir. Çin’e özgü olan bu ağaç şu anda Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Asya ve Afrika dahil olmak üzere birçok bölgede yetiştirilmektedir. Dut yaprakları mutfak, tıbbi ve endüstriyel alanda kullanılmaktadır.

Ağacın yaprakları ve diğer kısımları, insanlar için hafif derecede toksik olan ve yutulduğunda mide rahatsızlığı veya dokunulduğunda cilt tahrişi gibi semptomlara neden olabilen lateks adı verilen süt beyazı bir özsu içerir. Yine de birçok kişi dut yaprağını olumsuz etki yaşamadan tüketmektedir.

Çok lezzetli olan dut yaprakları Asya ülkelerinde yaygın bir şekilde tentür ve bitki çayı yapmak için kullanılmaktadır. Dut yaprakları pişirildikten sonra da yenebilmektedir. Potansiyel sağlık yararları nedeniyle giderek daha popüler hale gelen dut yaprağı takviyeleri de alabilirsiniz.

Ek olarak, bu yapraklar ipekböceğinin – ipek üreten bir tırtıl – tek besin kaynağıdır ve bazen süt hayvanları için yem olarak kullanılmaktadır.

Dut yaprağının sağlık yararları;

Dut yaprakları kan şekeri, kolesterol ve iltihaplanma düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilmektedir. Bu özellikler onları kalp hastalığı ve diyabetle mücadelede faydalı kılabilmektedir.

  • Kan şekerini ve insülini düşürebilir; Dut yaprakları, diyabetle mücadeleye yardımcı olabilecek çeşitli bileşikler sağlar. Bunlar, bağırsaklarınızdaki karbonhidratların emilimini önleyen 1-deoksinojirimisini (DNJ) içerir. Özellikle bu yapraklar yüksek kan şekerini ve kan şekerini düzenleyen hormon olan insülini azaltabilir.
  • Kalp sağlığına iyi gelmektedir; Bazı araştırmalar, dut yaprağı ekstresinin kolesterol ve kan basıncı seviyelerini düşürerek, iltihabı azaltarak ve arterlerinizde kalp hastalığına yol açabilecek bir plak birikimi olan aterosklerozu önleyerek kalp sağlığını iyileştirebileceğini düşündürmektedir .
  • Enflamasyonu azaltabilir; Dut yaprağı, flavonoid antioksidanlar da dahil olmak üzere çok sayıda anti-inflamatuar bileşik içerir. Bazı araştırmalar, dut yaprağının, her ikisi de kronik hastalıklarla bağlantılı olan iltihaplanma ve oksidatif stresle mücadele edebileceğini öne sürüyor.

Dut yaprağının yan etkilerine karşı önlemler;

Dut yaprağının bazı insanlarda yan etkilere neden olabilir. Örneğin, bazı insanlar takviye alırken ishal, mide bulantısı, baş dönmesi, şişkinlik ve kabızlık gibi yan etkiler bildirmiştir.

Ayrıca şeker hastalığı ilaçları kullanan kişilerin kan şekerine olan etkileri nedeniyle dut yaprağını denemeden önce bir sağlık uzmanına danışmaları gerekmektedir.

Özellikle ilaç alıyorsanız veya bir sağlık durumunuz varsa, herhangi bir bitkisel takviyeyi kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışmak her zaman iyi bir fikirdir.

Paylaşın