Duodenal ülser nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Duodenum ülseri genellikle helicobacter pylori ( H. pylori ) adı verilen bir mikrop (bakteri) enfeksiyonundan kaynaklanır. 4-8 haftalık asit baskılayıcı ilaç tedavisi ülserin iyileşmesine yetecektir. Midenizde ve duodenumda ülser olabilir. Mide ülserleri ve duodenal ülserlerin her ikisi de peptik ülser türüdür.

Bunlardan herhangi birine sahipseniz, ‘peptik ülser hastalığı’ denen duruma sahipsiniz. Her iki türe sahip olmak ise gastroduodenal olarak bilinir.

Duodenal ülserlerin nedenleri;

Mideniz, mikropları öldüren ve yiyecekleri sindirmenize yardımcı olan güçlü bir asit üretir. Kendilerini bu aside karşı korumak için mide ve oniki parmak bağırsağı hücreleri mukustan bir bariyer oluşturur. Bu bariyer hasar görürse ülser oluşabilir.

Bu hasarın ana nedeni helicobacter pylori veya h. pylori adı verilen bakterilerin neden olduğu enfeksiyondur . Bakteriler oniki parmak bağırsağınızın iç yüzeyinin iltihaplanmasına ve ülser oluşmasına neden olabilir.

Bazı ilaçlar ayrıca duodenal ülsere, özellikle ibuprofen ve aspirin gibi antiinflamatuar ilaçlara da neden olabilir. Nadiren, diğer ilaçlar veya tıbbi durumlar ülsere neden olabilir.

Sigara içiyorsanız, çok alkol içiyorsanız veya stresliyseniz duodenal ülsere yakalanma olasılığınız daha yüksektir, ancak bunlar h. pylori enfeksiyonundan daha az önemlidir .

Duodenum ülseri semptomları;

  • Mide veya karında ağrı varsa (bu gelip gidebilir ve yemek yiyerek veya bir antasit alarak giderilir)
  • Hazımsızlık
  • Yedikten sonra çok dolu ve şişkin hissetmek
  • Kusabilirmişsin gibi hissediyorum (mide bulantısı)
  • Kilo vermek

Çok nadiren ülser ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Aşağıdaki durumlarda acil servise gidin:

  • Midenizde geçmeyen keskin bir ağrınız varsa
  • Kusmuğunuz veya dışkılarınız (kakanız) kanlı veya siyah renkte görünüyorsa

Duodenum ülseri teşhisi;

Bir duodenal ülseri teşhis etmek için doktorunuz sizinle konuşacak ve sizi muayene edecektir. Muhtemelen aşağıdakileri içerebilecek bazı testler de yapacaklar;

  • Bir uzmanın midenizin ve duodenumunuzun içine bakmak için ucunda bir kamera bulunan ince, esnek bir tüp kullandığı bir gastroskopi (endoskopi de denir)
  • Sisteminizde h. pylori olup olmadığını öğrenmek için bir kan testi, dışkı örneği veya nefes testi
  • Gastroskopiniz varsa, cerrah H. pylori’yi test etmek için bir doku örneği (biyopsi) alabilir

Duodenum ülseri tedavisi;

Ülserinize h. pylori neden oluyorsa , genel tedavi ‘üçlü terapi’dir. Bu, bakterileri öldürmek için 2 antibiyotik ve mideniz tarafından yapılan asit miktarını azaltmak için bir ilaç almayı içerir.

Bir yoksa H. pylori enfeksiyonunu ve antienflamatuar ilaçlar kullanılarak olmuştur, siz (mümkünse) alarak durdurmak ve midenizin tarafından asit üretimini azaltmak için bir ilaç alarak başlamak gerekir. Antasit almak, daha az alkol almak ve sigara içiyorsanız sigarayı bırakmak da işe yarayabilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir