Daha sağlıklı bir beyne sahip olmak için birkaç ipucu!

Sağlıklı bir yaşam tarzı, yüksek tansiyon, diyabet ve obezite gibi risk faktörlerini önlemenize yardımcı olabilir. Bu risk faktörlerinden bir veya daha fazlasına zaten sahipseniz, koşulları tersine çevirebilecek ve beyin sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilecek yaşam tarzı değişiklikleri yapabilirsiniz.

Haber Merkezi / Yaşlandıkça vücudunuzdaki ve beyninizdeki değişiklikler normaldir. Bununla birlikte, beyin fonksiyonlarındaki düşüşü yavaşlatmak ve Alzheimer veya diğer demansları geliştirme riskini en aza indirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Bunlardan birkaçı;

1. Düzenli egzersiz yapın

Egzersizin bilinen birçok faydası vardır ve düzenli fiziksel aktivitenin beyne fayda sağladığı da bilinmektedir. Birden fazla araştırma çalışması, fiziksel olarak aktif olan kişilerin zihinsel işlevlerinde bir düşüş yaşama olasılığının daha az olduğunu ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.

Bu faydaların egzersiz sırasında beyninize artan kan akışının bir sonucu olduğu düşünülüyor. Haftada birkaç kez 30-60 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin. Kalp atış hızınızı artıran yürüyüşler yapabilir, yüzebilir, tenis oynayabilir veya herhangi bir orta derecede aerobik aktivite yapabilirsiniz.

2. Bol bol uyuyun

Uyku, beyin sağlığınızda önemli bir rol oynar. Uykunun beyninizdeki anormal proteinleri temizlemeye yardımcı olduğu ve anıları pekiştirerek genel hafızanızı ve beyin sağlığınızı artıran bazı teoriler vardır.

İki veya üç saatlik artışlarla parçalanmış uyku yerine, her gece arka arkaya yedi ila sekiz saat uyumaya çalışmanız önemlidir. Ardışık uyku, beyninize anılarınızı etkili bir şekilde pekiştirmesi ve depolaması için zaman verir. Uyku apnesi beyninizin sağlığı için zararlıdır ve arka arkaya saatlerce uyumakta zorlanmanızın nedeni olabilir. Siz veya bir aile üyesi uyku apneniz olduğundan şüpheleniyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşun.

3. Beslenmenize dikkat edin

Beslenme beyin sağlığınızda büyük rol oynar. Bitki bazlı gıdaları, kepekli tahılları, balıkları ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağları vurgulayan bir Akdeniz diyeti uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

4. Zihinsel olarak aktif kalın

Beyniniz bir kasa benzer – onu kullanmanız gerekir yoksa kaybedersiniz. Beyninizi formda tutmak için yapabileceğiniz birçok şey var, örneğin bulmaca veya sudoku çözmek, okumak, veya bir yapboz yapmak gibi. Beyninizi çapraz çalıştırmayı düşünün. Bu nedenle, etkinliği artırmak için farklı aktiviteler dahil edin. Son olarak, çok fazla televizyon izlemeyin, çünkü bu pasif bir faaliyettir ve beyninizi uyarmak için çok az şey yapar.

5. Sosyal etkileşimlerde bulunun

Sosyal etkileşim, hafıza kaybına katkıda bulunabilecek depresyon ve stresi önlemeye yardımcı olur. Sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla ve diğerleriyle bağlantı kurma fırsatlarını arayın, özellikle de yalnız yaşıyorsanız. Hücre hapsini beyin atrofisine bağlayan araştırmalar var, bu nedenle sosyal olarak aktif kalmak ters etkiye sahip olabilir ve beyninizin sağlığını güçlendirebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir