Çömlek Peyniri, Malzemeleri, Hazırlanışı

Çömlek Peyniri; Herkesin mutlaka tadması gereken bir lezzetdir. Yapımı o kadar zor olmayan tarifimiz ellerinizle buluştuğunda daha da lezzetlenecektir.

Malzemeleri;

  • Baharda taze mayalanmış peynir
  • Çörek otu
  • Tuz (Kayseri’nin öğütülmüş kaya tuzu)
  • İç yağı

Hazırlanışı;

Bir leğene kalıp şeklindeki peynirleri alıp üzerine çıkacak kadar su ilave edin. 1-2 gün bekletin. Ara ara ( sabah ve akşam ) suyunu değiştirin. Peynir kalıplarını bez torbanın içine alın. Tekrar leğenin içine alıp suyunun süzülmesi için ara ara elinizle bastırın. Üzerine ağırlıklar koyun. Torbayı ters çevirip üzerine tekrar ağırlıklar koyun. Torbanın içindeki peyniri elinizle karıştırıp peyniri ters çevirin.

Leğen içindeki suyu döküp torbanın üzerine tekrar ağırlık koyun. Peynirler tamamen kuruyana kadar bu işlemi tekrarlayın (tahmini 2 gün). Peyniri torbadan çıkarıp büyük bir kabın içine alın. Tuz ve çörek otu serpip elle karıştırın. Karışımı küpe doldurun. İç yağını eritip peynirin üzerine dökün. Soğuk bir yerde baş aşağı ederek saklayın. Peynir karışımını küp yerine cam kavanozlara da doldurabilirsiniz. Kavanozların kapağını sıkıca kapatın. Kapakları aşağı gelecek şekilde buzdo-labında saklayın.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir