CHP Ve SP’den ‘Enflasyon Rakamlarına’ Tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Saadet Partisi (SP), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını açıklayarak tepki gösterdiler.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından parti merkezinde konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, TÜİK’in açıkladığı rakamlara da müdahale edildiğini söyledi.

Türkiye’nin dünya enflasyon liginde hâlâ 11. sırada olduğunu belirten Öztrak, açıklamasında, “Ne yapılırsa yapılsın, mızrak çuvala sığmaz; pazarda yapılan yangının üstü böyle doğrudan müdahale etmekle kapatılamaz. Yapılması gereken maaş artışı da ne yüzde 5, ne yüzde 6. Knedilerine gelince yüzde 40, görüyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Faik Öztrak, açıklamasının devamında, açıklanan enflasyon rakamlarıyla emeklinin memurun hakkının yenildiğini savunarak, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye bu bahar havası dönemini iyi değerlendirmek zorunda. Bu görüşmelerden ve seçimden sonra Türkiye’nin kredi sigortaları düşmeye başlıyor, tüketici güven endeksinde bir düzelme var. Ama öbür tarafta da dağlar kadar bir işsizlik duruyor. Sanayi üretim endeksi kapasite düzeltilmesine rağmen aşağı yönde düşünüyor. Bütün bunları hafifletebilmek için buy bahar havasının hemen ardına bir şeyler koyabilmesi lazım.

“Merkez Bankası sürekli para basmaya zorlanıyor”

Türkiye piyasalardaki oyunculara güven verecek bir bütüncül programı devreye almalı. Ki ekonomide bu toparlanma bir saman alevi gibi parlayıp dönmesin, bunun üzerinden ekonomi devam etsin. Ancak böyle bir şey görmüyoruz.

Ekonomi ile ilgili bütüncül bir program ortaya konmadı. Hep aspirin tedavisi. kalkınma planı dahi hazırlanarak Meclis’e gelmedi. Meclis yarın öbür gün tatile girecek ama plan hâlâ yok. Nasıl planlama yapacaksınız? Bütün bunlar havada kalan sorular.”

Harekete geçmek için kaybedilecek zaman yok. Hem para politikası alanında hem de özellikle bütçede mali disiplin kaybolmuş durumda. Merkez Bankası sürekli para basmaya zorlanıyor. Memurun emeklinin Bağ-Kur’lunun hakkı yenmiştir.

Ekonomide bir bahar havası gibi bir gelişme var denmektedir ama bu da bunun arkasında yere basan bir program olmazsa saman alevi gibi sönecektir.”

“Manipüle edildiği çok açık ve net”

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, SP Eğitim Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye İstatistik Kurumu’nca (TÜİK) açıklanan enflasyon rakamlarına inanmadığını söyledi.

Karamollaoğlu, TÜİK tarafından açıklanan rakamlar üzerinde oynandığını ifade ederek konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Bu noktada ben iktidara bu tip manipülasyonlarda 10 üzerinden 10 veririm. Yani şimdi mantıklı mı? Tam şu sıralarda siz zamları yapacaksınız, bunu da enflasyon rakamlarının içine koyacaksınız. Akıl var, mantık var. Orada zekiler; ama zekanın bu kadarı keskin sirke küpüne zarar tarzında yorumlanmalıdır. İktidarın rakamlarına güvenmiyorum ben artık; çünkü manipüle edildiği çok açık ve net.”

TÜİK, enflasyon rakamlarını açıkladı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlara göre, enflasyon haziranda yüzde 0.03 artarken, yıllık bazda yüzde 15.72 oldu.

Yıllık enflasyon böylece haziran 2018’den beri en düşük seviyede gerçekleşti.

Memur ve emekli maaş zam oranları belli oldu!

Açıklanan enflasyon rakamıyla birlikte milyonlarca memur, sözleşmeli personel ve emeklinin yılın ilk yarısı için alacağı zam oranları da belli oldu.

SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına temmuz ayında yüzde 5 oranında zam yapılacak. Memur ve memur emeklilerinin aylıkları ise yüzde 6 oranında artırılacak.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir