Cem Özdemir, Almanya’da Yeni Hükümetin Tarım Bakanı

Yeşiller Partisi eski Eş Başkanı Cem Özdemir’in Almanya’da kurulacak yeni hükümette Tarım ve Gıda Bakanı olacağı bildirildi. 55 yaşındaki Cem Özdemir, Almanya’da kabinede yer alacak ilk göçmen kökenli siyasetçi olacak.

Haber Merkezi / Tarım Bakanlığının yanı sıra başbakan yardımcısı, dışişleri, ekonomi, çevre, aile bakanlığı da Yeşiller Partisi’nden seçilecek. Angela Merkel’in yerine başbakanlık koltuğuna oturacak olan SDP üyesi Olaf Scholz, koalisyona katılacak partilere üye delegelerin 10 gün içinde ortak hükümet programına onay vereceklerini açıkladı.

Cem Özdemir’in isminin yanı sıra, başka göçmen kökenli siyasetçilerin yeni kabinede yer almaması olasılığı, göçmen çatı örgütlerinin tepkisine neden olmuştu. Çok sayıda örgüt, Almanya’da yaşayanların yüzde 25’in göçmen kökenli olduğunu vurgulayarak, bu durumun hükümetteki bakanlık koltuklarına da yansımasını talep etmişti.

Yeşiller’in Özdemir’i son anda bakan olarak seçmesi, basın ve kamuoyundaki tepki ve baskıların da bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Özdemir’in bakanlığının netleşmesi sonrasında, Yeşiller’in çevreci sol kanadının temsilcilerinin kendi adayları Anton Hofreiter’in bakan olmamasını protesto ederek, alınan kararı kabul etmek istemedikleri öğrenildi.

Alman meclisinde 2016’da kabul edilen Ermeni soykırımı tasarısının mimarı olarak tanımlanan Özdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sert söylem ve eleştirileri ile tanınıyor. Erdoğan da Özdemir’i geçmişte sert sözlerle eleştirmiş ve “Sözde bir Türk” olarak tanımlamıştı.

Cem Özdemir kimdir?

Tokat’tan Almanya’ya giden bir ailenin çocuğu olarak 1965 yılında Baden-Württemberg eyaletine bağlı Bad Urach kasabasında dünyaya gelen Cem Özdemir, 1981 yılında Yeşiller’e üye oldu.

1994 yılında, 28 yaşında iken federal parlamentoya milletvekili olarak seçilen Cem Özdemir, 2008 ile 2018 yılları arasında partisi Yeşiller’in eş genel başkanlığı görevinde bulundu. Özdemir son olarak, Eylül ayında yapılan parlamento seçimlerinde kendi seçim bölgesinde (Stuttgart I) oyların yüzde 40’ını alarak yeniden federal parlamentoya seçildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir