Boğmaca Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bordetella Pertusis bakterisinin neden olduğu ve bulaşmadan 1-2 hafta sonrasında ilk belirtilerini göstermeye başlayan bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonu olan Boğmaca, şiddetli bir öksürüğün eşlik ettiği, ileri evrede öksürük nöbetlerinin yoğunlaştığı, bebeklerde ölüme varan sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır.

Boğmaca hastalığı bir kez atlatıldıktan sonra hastalığa karşı bağışıklık gelişir. Aşı ile sağlanan bağışıklık ise 5-7 yıl etkili olmaktadır.

Boğmacanın Belirtileri Nedir?

Burun akıntısı
Kırmızı ve sulu gözler
Yüksek ateş
Kontrol edilemeyen şiddetli öksürük
Burun tıkanıklığı
Yüz kızarması
Aşırı yorgunluk hali
Yüksek tizli ve hırıltılı nefes alma
Öksürükten sonra kusma
Nefes almanın bir süreliğine durması ya da nefes almakta güçlük (bebeklerde)
Cildin kırmızı ya da maviye dönmesi (bebeklerde)
Boğulur gibi nefes alma

Boğmacanın nedenleri nedir?

Havada damlacıklar şeklinde dolaşan bakteriler (pertusis); burun ve boğazdan hava yoluyla vücuda yerleşmektedir. Hastalığa neden olan etkin mikroorganizma bordetella pertussisdir. Bu mikroorganizma, solunum yolları ve broşlarda rahatlıkla üreyerek hastalığın oluşmasını sağlamaktadır.

Boğmacanın risk faktörleri nedir?

Hastayla temas, hasta odasının havalandırılmaması, yurt, okul, servis gibi kalabalık ortamlar ve çocuklar risk faktörleri arasında gelmektedir.

Boğmacanın komplikasyonları nedir?

Boğmacada ağır öksürük nöbetleriyle birtakım komplikasyonlar görülmektedir. Havale, karın fıtığı, deride veya göz akında kan damarı yırtılması gibi komplikasyonlar meydana gelmektedir. Bebeklerde görülülen boğmacada ise kulak enfeksiyonları, zatürre, nefes kesilmesi ve yavaşlaması, sıvı kaybı, nöbet ve beyin hasarı gibi komplikasyonlar görülmektedir.

Boğmaca için doktor randevusu öncesi neler yapılmalıdır?

Boğmacanın belirtileri, soğuk algınlığı ile karıştırılabileceği için ayırt edici özelliklere dikkat edilmedir. 2 haftadan fazla süren öksürük durumunda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.

Boğmacanın tetkik yöntemleri nelerdir?

Fiziki muayene sonrasında görülen klinik belirtiler tanıyı şekillendirmektedir. Laboratuvar testleriyle tespit edilen kandaki beyaz küre artışı ve eritrosit sedimentasyon hızında değişiklik olmaması boğmaca tanısının konmasını kolaylaştırmaktadır. Bunun yanında florosan antikor testiyle antijen araştırması yapılır. Kesin tanı için ise kültürde bakterinin üretilmesi ile konur.

Boğmacanın tedavi yöntemleri nelerdir?

Bebeklerde görülen boğmaca vakalarında genellikle hastanede tedavi uygulanmaktadır. Öksürük nöbetleriyle gerçekleşen oksijen dengesizliği ve olası komplikasyonlara karşı hastane ortamında tedavi uygulanmaktadır. Antibiyotik kullanımı mecburidir.

Boğmaca hastaları için yaşam stili önerileri

Boğmaca olan hasta ile özellikle hastalığı geçirmeyen kişiler çok fazla temas kurmamalıdır. Hastanın odası sık sık havalandırılmalı ve çarşafları sıklıkla değiştirilmelidir. Hastanın bu süreçte bol bol istirahat etmesi gerekmektedir. Ayrıca çocukluk çağı rutin aşılama takviminde yer alan boğmaca aşının yapılması ile büyük oranda hastalıktan korunulur.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir