Bitlis: Nazik Gölü

Nazik Gölü; Bitlis’in Ahlat İlçesi, Ovakışla Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Özel araçlarla ulaşım mümkündür. Göl, 1820.0 m yükseklikte ve 158.3 km2 genişliğindedir.

Nazik Gölü, Nemrut Krater Gölü Ramsar Alanı’nın kuzeyinde yer almakta olup Bitlis, Muş, Van, Ahlat ve Tatvan yerleşim birimlerine sırası ile 84.0 km, 90.0 km, 220.0 km, 31.0 km ve 63.0 km uzaklıkta yer almaktadır.

Nazik Gölü, kış aylarının soğuk geçtiği yıllarda tamamen donmaktadır. Göl çevresindeki yerleşim alanlarına ulaşım donan göl üzerinden sağlanmaktadır. Gölün fazla suları güneydoğu ucundan Ahlat’ın Karmuç çayına doğru akmaktadır. Bu akıntı üzerine yerleştirilen bir regülatörle Nazik Gölü’nün suları, Ovakışla ve Ahlat Ovaları’nın sulanması için kullanılıyor.

Nemrut Krater Gölü’nün kuzeyinde yer alan Nazik Gölü doğal sulak alan özelliği sergilemekte olup sulak alanının en derin noktası su yüzeyinden itibaren 14.0 m iken gölün su yüzeyinden itibaren ortalama derinliği 8.1 m olarak hesaplanmıştır. Fakat 1980’li yılların ortalarında Nazik Gölü’nün güneydoğu kesiminde yer alan Suçıkan Deresi üzerine inşa edilen regülatörden kontrollü olarak Ovakışla (Ahlat) Sulama Projesi kapsamında bu dereye su verilmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir