Bitlis: Ahlat, Kuş Cenneti

Kuş Cenneti; Bitlis’in Ahlat İlçesi, Harabeşehir Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. 60 dekarlık bir alana sahiptir. Özel araçlarla ulaşım mümkündür.

Kuş Cenneti, Van Gölü’nün kuzeybatı sınırında yer almakta olup Bitlis, Van, Ahlat ve Tatvan yerleşim merkezlerine sırası ile 59.0 km, 180.0 km, 6.0 km ve 37.0 km uzaklıktadır.

Kuş Cenneti, Van Gölü’nün kıyısında bulunan tatlısu içerikli bir sazlık alandır. Göl kıyısında olmasından dolayı başta kuşlar olmak üzere diğer birçok karasal omurgalıların su ihtiyacını ve barınma ihtiyacını karşılamaktadır.

Van Gölünde Endemik balık türü olan İnci Kefali (Chalcalburnus tarichi) ilkbahar döneminde sazlığa ve sazlığı besleyen akarsulara geçerek üremektedir.

Alanda gözlenen habitat tipleri, sazlık, bataklık, çayırlık ve ağaçlıktır. Alanda tespit edilen canlı türleri bu habitatları beslenme, üreme ve korunma amaçlı kullanmaktadır.  Ötücü kuş türleri daha çok sazlık ve ağaçlık alanları kullanırken Amfibiler daha çok bataklık alanlarda bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir