Bingöl: Şeref Meydanı Şehitlik Anıtı

Şeref Meydanı Şehitlik Anıtı; Bingöl’ün Solhan İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Bingöl – Solhan devlet karayolunun 38. km’sindedir. Bingöl – Solhan arasında hizmet veren toplu taşıma araçları ile ulaşım mümkündür.

Yolun kuzeyinde yamaç üzerine kurulmuştur. Yolun kenarından merdivenlerle anıtın bulunduğu alana çıkılır. Alan takriben 50m x 50m ebadındadır. Alandan anıtın kaidesine dört basamaklı bir merdivenle çıkılır. Kaide kısmının önünde iki bayrak gönderi bulunmaktadır. Kaide kısmı betonla yapılmış olup, kenarlar demir korkuluklarla çevrilmiştir. Kaide kısmı takriben 5m x 5m ebadındadır.

Kaidenin ortasında dikdörtgen biçimli üzeri sütunlu anıt yer almaktadır. Anıtın takribi yüksekliği 6m olup, genişliği ise 1,5 m’dir. Anıt betonla yapılmış olup üzeri mermerle kaplanmıştır. Anıtın her iki tarafında da tanıtıcı levhalar konulmuştur. Batı yönündeki levhanın üzerinde 1916 Rus Muharebelerinin krokisi bulunmaktadır. Doğu yönündeki levha üzerinde ise şunlar yazılıdır : ‘

“1914 yılında yurdumuza taarruz eden Rus kuvvetleri şiddetli muharebelerden sonra Masala Deresi-Karabaş Deresi hattına kadar ilerlediler. Bu bölgeler başlangıçta milis kuvvetlerimiz ve müfrezelerimiz tarafından savruldu. Rusların 3 kolordu kadar kuvveti bu bölgeye yığmaları üzerine, biz de Çanakkale’de serbest kalan tümenlerimizi buraya kadar getirdik, 1916 yılının temmuzundan eylül ayına kadar büyük kuvvetler kıyasıya savaştılar. Bu muharebeler Oğnut Meydan Muharebesi olarak tarihe geçmiştir. Ruslar yiğit askerlerimiz sayesinde bu bölgeyi aşamadılar. Muharebeler sırasında 16. Kolordu Komutanı olan Atatürk de şimdi Şeref Meydanı olarak adlandırılan bu bölgede ağaçların arasına çadır kurarak muharebeleri idare ettiler.”

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir