Bingöl: Nazım Ağa Konağı

Nazım Ağa Konağı; Bingöl’ün Yedisu İlçesi, Kaşıkçı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Köy dolmuşları ile ulaşım mümkündür.

Kesin olarak yapıldığı tarih bilinmemekle birlikte 300 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi Nazım Ağa Konağı , iki katlı (Z+1), batı ve kuzey cepheleri düzgün kesmetaştan yapılmış düz toprak örtülüdür.

Güney cephesine yine düzgün kesmetaştan yapılmış aynı yükseklikte ele alınmış 1972 yılında büyük kısmı tekrar yenilenen aynı şahıslara ait başka bir ev bulunmakta olup, güney cephe hatıllı taş duvar örgülü tek katlı orijinalde konak ile birlikte yapılmış bölüm bulunmaktadır. Konak simetrik bir anlayışta ele alınmıştır.

Alt kat orta bölümünde üzerinde kemerli bir aydınlık olan çift kanatlı bir kapı yer almaktadır. Dış cephede kapı yanlarında mumluk olarak bırakılan karşılıklı iki küçük niş bulunmaktadır. Sağ ve solda alt katı küçük üçer mazgal pencere ile aydınlatılmaktadır.

Üst katta kuzeybatıya bakan cephede bulunan oda 6 pencere ile aydınlatılmaktadır. Güneybatı oda diğer eve bağlanmıştır. Girişte geniş bir holden taş merdivenlerle üst kata çıkılmaktadır. Tavanlar ahşap hatıl ve ağaç dallarının değişik bir tarzda dizilmesiyle örtülmüştür.

Konağın ortada yer alan girişi içe çekilip köşe odalar dışa çıkarılmış ve üstte kemerli şekilde sonlandırılan bölüm eyvan havası kazanmıştır.Çelen taşları ve çörtenler ile düz toprak olan çatı kısmı sonlandırılmıştır. Dış cephe ortasında çelen taşları yatay silmeli ve dışa çıkıntılı yapılarak cepheye hareketlilik kazandırılmıştır.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir