Bilinçli Sedasyon Nedir? Detaylar

Bilinçli sedasyon, belirli prosedürler sırasında kaygı, rahatsızlık ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Bu, gevşemeyi sağlamak için ilaçlar ve (bazen) lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Bilinçli sedasyon, diş hekimliğinde, dolgu, kök kanalları veya rutin temizlik gibi karmaşık prosedürler sırasında endişeli veya panik hisseden kişiler için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Hastaları rahatlatmak ve rahatsızlığı en aza indirmek için sıklıkla endoskopiler ve küçük cerrahi prosedürler sırasında kullanılır. Bilinçli sedasyon artık tıp uzmanları tarafından prosedürel sedasyon ve analjezi olarak adlandırılmaktadır.

Bilinçli sedasyonun etkili olduğu bilinmektedir, ancak tıp uzmanları nefes alıp vermeniz ve kalp atış hızınız üzerindeki etkileri nedeniyle hala güvenliğini ve etkililiğini tartışmaktadır. Tam olarak nasıl çalıştığını, nasıl hissettirdiğini ve nasıl kullanılabileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Bilinçli sedasyonun da üç farklı aşaması vardır;

  • Minimal (anksiyoliz); Rahatsın ama tamamen bilinçlisin ve duyarlısın
  • Orta; Uykunuz var ve bilincinizi kaybedebilirsiniz, ancak yine de biraz duyarlısınız
  • Derin; Uyuyacak ve çoğunlukla tepkisiz olacaksın

Bilinçli sedasyon için prosedürler nelerdir?

Bilinçli sedasyon için adımlar, yaptığınız işleme göre farklılık gösterebilir. İşte bilinçli sedasyon kullanan genel bir prosedür için tipik olarak bekleyebileceğiniz şeyler;

Bir sandalyeye oturacaksın veya bir masaya uzanacaksın. Kolonoskopi veya endoskopi alıyorsanız, hastane önlüğü giyebilirsiniz. Endoskopi için genellikle yan yatarsınız. Aşağıdakilerden biriyle bir sakinleştirici alacaksınız; Bir oral tablet, yatıştırıcıyı teneffüs etmenizi sağlayan bir yüz maskesi.

Sakinleştiricinin etkisini göstermesini bekleyeceksiniz. Etkileri hissetmeye başlamadan önce bir saat kadar bekleyebilirsiniz. Sakinleştiriciler genellikle birkaç dakika veya daha kısa sürede çalışmaya başlarken, oral sakinleştiriciler yaklaşık 30 ila 60 dakika içinde metabolize olur.

Doktorunuz nefes alıp vermenizi ve tansiyonunuzu izler. Solunumunuz çok sığ hale gelirse, nefesinizi tutarlı ve kan basıncınızı normal seviyelerde tutmak için oksijen maskesi takmanız gerekebilir. Sakinleştirici etkisini gösterdiğinde doktorunuz işleme başlar. Prosedüre bağlı olarak, 15 ila 30 dakika kadar kısa bir süre veya daha karmaşık prosedürler için birkaç saate kadar sedasyon altında olacaksınız.

Özellikle dolgular, kök kanalları veya kuron replasmanları gibi diş prosedürleri sırasında, alabilmek için bilinçli sedasyon talep etmeniz gerekebilir. Bunun nedeni, tipik olarak bu durumlarda yalnızca yerel uyuşturma ajanlarının kullanılmasıdır.

Kolonoskopiler gibi bazı prosedürler, istek olmaksızın bilinçli sedasyon içerebilir, ancak farklı seviyelerde sedasyon isteyebilirsiniz. Anesteziden kaynaklanan komplikasyon riskiniz çok yüksekse, genel anesteziye alternatif olarak sedasyon da verilebilir.

Hangi ilaçlar kullanılıyor?

Bilinçli sedasyonda kullanılan ilaçlar değişebilir:

  • Oral; Diazepam (valium) veya triazolam (halcion) gibi bir ilaç içeren bir tableti yutacaksınız
  • Kas içi; Midazolam (versed) gibi bir benzodiazepin iğnesini büyük olasılıkla üst kolunuzda veya poponuzda bir kas içine alacaksınız
  • İntravenöz; Midazolam (versed) veya propofol (diprivan) gibi bir benzodiazepin içeren bir kol damarında bir çizgi alacaksınız
  • Soluma; Nitro oksidi solumak için yüz maskesi takacaksınız

Bilinçli sedasyon nasıl hissettiriyor?

Sedasyon etkileri kişiden kişiye farklılık gösterir. En yaygın duygular uyuşukluk ve rahatlamadır. Sakinleştirici etkisini gösterdiğinde, olumsuz duygular, stres veya anksiyete de yavaş yavaş kaybolabilir.

Vücudunuzda, özellikle kollarınızda, bacaklarınızda, ellerinizde ve ayaklarınızda bir karıncalanma hissi hissedebilirsiniz. Buna, uzuvlarınızı kaldırmayı veya hareket ettirmeyi zorlaştıran bir ağırlık veya tembellik eşlik edebilir.

Çevrenizdeki dünyanın yavaşladığını fark edebilirsiniz. Refleksleriniz gecikir ve fiziksel uyaranlara veya sohbete tepki verebilir veya daha yavaş tepki verebilirsiniz. Belli bir neden olmadan gülümsemeye veya gülmeye bile başlayabilirsiniz. Bir nedenden ötürü nitröz oksit gülme gazı diyorlar!

Herhangi bir yan etkisi var mı?

Bilinçli sedasyonun bazı yaygın yan etkileri prosedürden sonra birkaç saat sürebilir.

  • Uyuşukluk
  • Ağırlık veya halsizlik duyguları
  • İşlem sırasında olanlarla ilgili hafıza kaybı (amnezi)
  • Yavaş refleksler
  • Düşük kan basıncı
  • Baş ağrısı
  • Hasta hissetmek

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir