Beyaz çikolata kilo vermenize yardımcı olabilir mi?

Genellikle formda kalmak ve kalorilerimizi yönetmek için sütlü beyaz çikolatayı bırakıp bitter çikolataları tercih ediyoruz, ancak bir araştırmanın beyaz çikolataların etkili bir şekilde kilo vermenize yardımcı olabileceğini ortaya koyduğunu öğrenince şaşıracaksınız.

Haber Merkezi / Bu inanılmaz görünebilir, ancak yakın tarihli bir araştırma, günün belirli bir saatinde sütlü beyaz çikolata yemenin vücut yağlarının yakılmasına yardımcı olabileceğini ortaya koydu. İşte sütlü beyaz çikolatalar ve bunların yağ kaybıyla bağlantısı hakkında bilmeniz gereken her şey.

Günün farklı saatlerinde sütlü beyaz çikolata tüketmenin etkilerini bulmak için yapılan araştırma sabah veya gece 100 gr sütlü beyaz çikolata tüketen menopoz sonrası 19 kadın üzerinde denendi.

Araştırma, sabahları dar bir zaman aralığında yoğun miktarda sütlü beyaz çikolata yemenin vücudun yağ yakmasına ve kan şekeri düzeylerini düşürmesine yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

FASEB Dergisi’nde yayınlanan çalışma, sabahları (uyanma saatinden sonraki bir saat içinde) veya geceleri (yatmadan bir saat önce) 100 g sütlü beyaz çikolata tüketen menopoz sonrası 19 kadın üzerinde rastgele, kontrollü ve çapraz bir deneme şeklinde gerçekleştirildi. Araştırmada araştırmacılar kilo alımını ve diğer birçok önlemi çikolata alımıyla karşılaştırdılar.

Bilim insanları, araştırma sonucuna ilişkin şunları ortaya koydu;

  • Sabah veya gece çikolata alımı kilo alımına neden olmadı
  • Sabahları veya akşamları çikolata yemek, açlığı ve iştahı, mikrobiyota kompozisyonunu, uykuyu ve daha fazlasını etkileyebilir
  • Sabah saatlerinde yüksek miktarda çikolata alımı, yağ yakmaya ve kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir
  • Akşam/gece çikolatası, ertesi sabah dinlenme ve egzersiz metabolizmasını değiştirdi

“Enerji alımını azaltıyor”

Araştırmada yer alan bilim insanlarından Scheer, araştırma sonucuna ilişkin yaptığı değerlendirmede “Bulgularımız, yalnızca ‘ne’ değil, aynı zamanda ‘ne zaman’ yediğimizin de vücut ağırlığının düzenlenmesinde yer alan fizyolojik mekanizmaları etkileyebileceğini vurguluyor” dedi.

Araştırmada yer alan bir diğer bilim insanı Garaulet ise, araştırma sonucuna ilişkin yaptığı yorumda “Gönüllülerimiz, artan kalori alımına rağmen kilo almadılar. Sonuçlarımız, önceki çalışmalarda gösterilen açlık, iştah ve tatlı isteğinde gözlemlenen azalma ile tutarlı olarak, çikolatanın ad libitum enerji alımını azalttığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Frank AJL Scheer, Doktora, Yüksek Lisans, Sinirbilimci ve Marta Garaulet, Doktora, Misafir Bilim Adamı, Uyku ve Sirkadiyen Bozukluklar Bölümü, Brigham ve Kadın Hastanesi Tıp ve Nöroloji Bölümleri. Drs Scheer ve Garaulet, çalışmada yer alan bilim insanlarıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir