Beta Blokerler Nedir, Ne İçin Kullanılırlar?

Beta blokerler, çeşitli kalp rahatsızlıklarının yanı sıra diğer bazı hastalıkları tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar, stres hormonları (örn. adrenalin ve noradrenalin) tarafından uyarılan kalp, arterler, böbrekler ve diğer dokulardaki hücrelerde bulunan beta reseptörlerine bağlanır.

Haber Merkezi / Beta blokerler genellikle yüksek tansiyon, anjina, kalp krizi ve atriyal fibrilasyonu tedavi etmek için kullanılır. Daha az yaygın endikasyonlar migren, titreme ve anksiyeteyi içerir. Bu sınıftaki ilaçların örnekleri arasında asebutolol, atenolol, bisoprolol, karvedilol, celiprolol, labetalol, metoprolol, nadolol, nebivolol, oksprenolol, pindolol ve timolol bulunur.

Beta blokerlerin kullanıldığı bazı durumlar şunlardır:

Kalp yetmezliği: Beta blokerler kalp yetmezliğinde kullanılan en önemli ilaçlardan biridir. Çalışmalar, beta bloker kullanımının kalp yetmezliğine bağlı ölüm riskini yüzde 30 ve hastaneye yatış riskini yüzde 40 azaltabileceğini göstermiştir. Kronik veya uzun süreli kalp yetmezliği olan hastalarda ani ölüm riskinde yüzde 38 azalma olmuştur.

Akut miyokard enfarktüsü veya kalp krizinden sonra: Karvedilol ve netoprolol gibi beta blokerler kalp krizi ve ölüm riskini azaltabilir. Bu ajanlar, devam eden kardiyak iskemisi veya sol ventrikül disfonksiyonu olan yüksek riskli hastalarda özellikle faydalıdır.

Kronik stabil angina: Bu durumdaki hastalarda, özellikle efor sırasında göğüs ağrısına yol açan kalp kaslarına kan akışı (iskemi) eksikliği vardır. Beta blokerler, miyokardiyal oksijen ihtiyacını ve kalp atış hızını azaltarak yardımcı olur. Prinzmetal angina adı verilen spesifik bir anjina türü, bu ajanlar durumu ağırlaştırabileceğinden, seçici olmayan beta blokerlerle tedavi edilmemelidir.

Kalp ritmi anormallikleri veya aritmiler: Bazı beta blokerler aritmileri tedavi etmek için kullanılabilir ve örnekler arasında sotalol, esmolol ve propranolol bulunur. Kalp krizi geçirmiş hastalarda beta blokerler diğer anti-aritmik ajanlardan üstündür. Özellikle ventrikülleri içeren aritmi vakalarında faydalıdırlar ve ventriküler aritmiden kardiyak ölüm riskini azaltabilirler. Beta blokerler, Long QT sendromu 1 (LQTS 1) olarak adlandırılan kalıtsal bir aritminin tedavisinde de etkilidir.

Hipertansiyon veya yüksek tansiyon: Beta blokerler, yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılır ve anjinalı veya kalp krizi geçirmiş hipertansif bireylerde özellikle etkili bir tedavidir. Ayrıca koroner kalp hastalığı olayları ve felç riskini de azaltırlar.

Hipertrofik obstrüktif kardiyomiyopati: Beta blokerler, bu durumdaki hastalar için ilk tercih edilen ilaçtır.

Mitral darlığı: Sol atriyum ile sol ventrikül arasındaki açıklığın daralması olan mitral darlığı olan hastalar beta bloker tedavisinden yarar görürler.

Anksiyete: Propranolol, yüzde kızarma, terleme ve çarpıntı gibi anksiyete belirtilerini tedavi etmek için kullanılır.

Aşırı aktif tiroid: Propranolol ayrıca ciddi derecede aşırı aktif tiroidde (tirotoksikoz) etkilidir.

Migren: Propranolol migrende koruyucu ajan olarak kullanılmaktadır.

Kanamayı önleme: Beta blokerler ayrıca kronik karaciğer hastalığı ve özofagus varisleri ile komplike portal hipertansiyonu olan hastalarda kanama riskini azaltmak için kullanılır.

Beta blokerlerin olası yan etkileri:

  • Baş dönmesi
  • Tükenmişlik
  • Soğuk ekstremiteler (eller ve ayaklar)
  • Yavaş kalp atışı
  • Bulanık görme
  • İshal ve mide bulantısı
  • Uykusuzluk hastalığı
  • Libido kaybı
  • Depresyon

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir