Bayburt: Zahit Efendi Camii

Zahit Efendi Camii; Bayburt’un Merkez İlçesi, Zahit Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Cami, Osmanlı Dönemi’nde, 1514-1515 yıllarında, bugün bulunduğu mahalleye de ismi verilen Zahit Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapı, gördüğü onarımlar sırasında özgünlüğünü büyük oranda yitirmiştir.

Taş yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapı, kare planlı harim ana mekân ve camiye sonradan eklenen dikdörtgen planlı son cemaat yerinden oluşmaktadır. Harim ana mekânın üzeri çok yönde eğimli çatı, son cemaat yerinin üzeri ise eğik çatı ile örtülüdür.

Çatı konstrüksiyonu ahşap malzemedir. Batı duvarına bitişik minaresi düzgün kesme taştan yapılmıştır. Minare, tek şerefelidir. Caminin dış ve iç duvarları sıvalı olup, beyaza boyanmıştır.

Çatı konstrüksiyonu ve caminin ana mekânından merdivenle çıkılan kadınlar mahfili, ahşap kolon ve kirişlerle taşınmaktadır. Taş mihrap oldukça sade bir görünüme sahiptir. Ahşaptan minberi sade sayılabilecek süslemeye sahiptir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir