Bayburt: Yakutiye Camii

Yakutiye Camii; Bayburt’un Merkez İlçesi, Şeyhhayran Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak yöreye özgü kesme sarı taş kullanılmıştır. Yapı, 20. yüzyıl başlarına tarihlenmektedir. Yapı, zemin kat ve bir normal kat olmak üzere iki kattan oluşmaktadır. Caminin kuzeydoğu köşesinde bulunan minarede de sarı kesme taş kullanılmıştır.

Cami tek minareli ve minaresi tek şerefelidir. Yapının üst örtüsü ortada kubbe ve yanlarda kırma çatıdır. Çatı malzemesi olarak oluklu sac malzeme kullanılmıştır. Katlar arasında silme bulunmaktadır. Pencereleri basık kemerli ve taş çerçevelidir. Zemin kat pencerelerin üst kısımlarında düz silme, birinci kat pencerelerin üst kısımlarında ise kemerli silme ile cepheye hareket kazandırılmıştır.

Sonradan kapatılan son cemaat yerine giriş, kuzey, doğu ve batı yönlerinden sağlanmaktadır. Son cemaat yeri, altı sütun ve beş kemer ile taşınmaktadır. Sütun başlıklarında bitkisel motifler yer almaktadır. Ana harime giriş kuzey yönünde bulunan sade ahşap bir kapı ile sağlanmaktadır. Girişin hemen üstünde bulunan iki ince taş sütunla taşınan kadınlar mahfiline doğu yönündeki tek kollu merdiven ile çıkılmaktadır.

Harimin ortasında bulunan kubbe dört büyük taş sütunla taşınmaktadır. Kubbenin yanlarında yarım kubbe örtüsü bulunmaktadır. Tavanda kalem işi süslemeler bulunmaktadır. Taş mihrap oldukça sadedir. Yine taş malzemeden yapılan minberi sade işlemelidir. Batı yönünde Yakutiye Cami Derneği, imam odası, tuvalet gibi mekânların olduğu ek bir yapı bulunmaktadır.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir