Bayburt: Ulu Camii

Ulu Camii; Bayburt’un Merkez İlçesi, Camikebir Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yazılı kaynaklardan edinilen bilgiye göre, yapı, Selçuklu Dönemi’nde kervansaray olarak inşa edilmiş, daha sonra camiye çevrilmiştir. Dikdörtgen planlı yapı, yığma yapım sistemiyle inşa edilmiştir. Yapının inşasında malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır.

Caminin kuzeydoğu köşesinde bulunan minaresi, klasik Selçuklu tuğlalı minare tipindedir. Cami tek minareli ve minaresi tek şerefelidir. Minarenin sekizgen tamburu üzerinde yer alan nişlerin içinde bir zamanlar yer alan çini süslemeler günümüzde tahrip olmuş durumdadır.

Şerefenin altı kısmında yer alan bordürde yer alan bitkisel motifli çini süslemeler ise günümüzde de görülebilmektedir. Yapının çatısı kırma olup üzeri oluklu sac örtülüdür. Doğu cephesinde bulunan ve sonradan eklenen son cemaat mahfili yakın dönemde camekân ile kapatılmıştır.

Son cemaat mahfilinin yüksek sivri kemerli bir niş içine yerleştirilen basık kemerli iki girişi bulunmaktadır. Güneydeki nişin içerisinde kitabe yer almaktadır. 1266 tarihi okunan kitabenin onarım kitabesi olduğu tahmin edilmektedir. Ana harime giriş doğu yönünde bulunan taş söveli, kemerli ahşap iki kapı ile sağlanmaktadır.

Kapılar oldukça sadedir. Cami iç mekânı üç sahından oluşmaktadır. Sahınlar ana taşıyıcılar tarafından ayrılır. Kesme taş ile yapılan kalın taşıyıcılar, birbirlerine yuvarlak kemerlerle bağlanmıştır. Ortadaki sahın üzerine köşeleri mukarnaslı sekizgen bir kaide üzerine bir kubbe oturtulmuştur.

Kadınlar mahfiline girişin doğusunda bulunan iki kollu merdiven ile çıkılmaktadır. Mahfil ahşap dikmelerle taşınmaktadır. Mihrap düzgün kesme taştan yapılmıştır ve oldukça sadedir. Ahşap minberi de sade işlemelidir.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir