Bayburt: Tuzcuzade Camii

Tuzcuzade Camii; Bayburt’un Merkez İlçesi, Tuzcuzade Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak yöresel sarı kesme taş kullanılmıştır. Yapı, zemin kat ve bir normal kat olmak üzere iki kattan oluşmaktadır. Caminin kuzey doğu köşesinde bulunan minaresinde de sarı kesme taş malzeme kullanılmıştır.

Cami tek minareli ve minaresi tek şerefelidir. Dış cephede katlar arasında silme bulunmaktadır. Zemin kat pencereleri düz silmeler ile birinci kat pencereleri ise kemerli silmeler ile süslenmiştir. Son cemaat yeri, sonradan yapılan ahşap bir bölme ile kapatılmıştır.

Ana harime giriş kuzey yönünde bulunan sade ahşap bir kapı ile sağlanmaktadır. Girişin doğusunda bulunan tek kollu merdiven ile çıkılan kadınlar mahfili iki dikme ile taşınmaktadır. Ana harimin tamamını kapatan kubbe, yığma duvarlar üzerine oturmaktadır.

Minber ahşap malzemeden yapılmıştır ve sade işlemeye sahiptir. Mihrap taştan yapılmıştır ve yukarıdan aşağı doğru kademeli olarak genişleyen bir niş şeklindedir. Mihraba iki nişin yanında bulunan sütunçelerle hareket kazandırılmıştır. Güneydoğuda bulunan vaaz kürsüsü ahşaptan yapılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir