Bayburt: Ilısu Merkez Camii

Merkez Camii; Aksaray’ın Güzelyurt İlçesi, Ilısu Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe yoktur. İç mekan tamamen kaya oyma şeklinde olması nedeniyle sadece güney cephesi taş malzemeden yapılmıştır. Güneybatıda sonradan eklenen minare vardır. Caminin sadece güney cephesi mevcuttur. Harim ana kaya içinde olması nedeniyle diğer cepheler mevcut değildir. Güney cephedeki düz lentolu üç adet pencere ile iç mekan aydınlatılmaktadır. Güneybatı köşede düz lentolu sonradan eklenmiş giriş kapısı vardır.

İç mekan, tamamen kaya oyma şeklinde olmasından dolayı kare kesitli üç paye ile taşınan tonoz görünümü verilmiş oyma tavanla örtülmüştür. Dıştan ise Marsilya kiremidi kaplı bir kırma çatıyla örtülmüştür. Caminin minaresi sonradan eklenmiştir. Güneydoğu cephenin önünde ve yapıdan bağımsız olup kare kaide üzerine silindirik gövdeli tek şerefeli minaresi görülmektedir.

Harime giriş batı cephenin kuzeyindeki düz lentolu kapıdan sağlanmaktadır. İç mekan doğu-batı yönünde düzgün olmayan dörtgen bir plana sahip olup 14.75 X 11.30 m. ölçülerindedir. Harim tamamen kaya oyması nedeniyle belli bir düzene sahip olmayan kare kesitli üç adet paye iç mekanın bütünlüğünü bozmaktadır. Duvarları beyaz boyalı olup tek hareketlilik güney duvarındadır. Kıble duvarındaki üç adet pencere ile iç mekan aydınlatılmaktadır. Duvarlar belli bir yüksekliğe kadar ahşap malzeme ile kaplanmıştır. duvarların üst kısımları ise beyaz boyalıdır.

Kıble duvarının ortasındaki mermer malzemeden yarım daire planlı kavsaralı mihrap sonradan eklenmiştir. Güneybatı köşedeki minber ahşap malzemedendir. Minberin, aynalık, süpürgelik, köşk altı ve korkuluk kısımları yatay ve diker dikdörtgen panolara bölünmüştür. Bu panolarda basit geometrik şekiller vardır. Caminin kuzeyindeki ahşap mahfil yenilenmiştir. Doğu-batı yönünde boydan boya uzanmaktadır. Mahfil ahşap ayaklarla taşınmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir