Bayburt: Çımağıl Mağarası

Çımağıl Mağarası; Bayburt’un Merkez İlçesi, Aşağı Çimağıl Köyü, Taşın Dibi Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Bayburt İl Merkezi’ne yaklaşık 35 km mesafededir.

Bayburt – Erzurum ana tur güzergahının 20. km sinden maden mevkiinden masat deresine ayrılan yol takip edilerek aşağı Çimağıl köyüne oradan da mağaraya stabilize yolla ulaşılır.

1100 metre uzunluğunda ve 11 bölümden oluşan Mağaranın tavan yüksekliği yer yer 30 metredir. Mağarada küçük su birikintileri, sarkıtlar, dikitler,org desenli duvarlar,mağara içleri, mağara çiçekleri , traverten basamakları, fil kulaklıkları bulunmakta ve doğal yapısıyla eşsiz bir manzara oluşturmaktadır.

Mağaranın girişi ve ilki büyük salonda su yoktur. Kremalı oda ve hayaletler odasında küçük su birikintileri vardır. Mavi odanın sonunda ise 5 metre uzunluğunda ve 20 metre eninde bir gölcük bulunur. Mağara içerisinde çok az hava harekeyi vardır.

Girişte kuru olan hava iç kısımlarda nemlidir. Mağara genel olarak güney – kuzey doğrultuludur. Mağaranın ağız genişliği 20 m kadar olup, mağara girişi içeriye doğru 30  metre derinliğe sahiptir.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir