Batman: Tileyli Höyüğü

Tileyli Höyüğü; Batman’ın Gercüş İlçesi, Hisar Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Hisar Beldesi’ne günün belirli saatleri içerisinde toplu ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Tileyli Höyüğü, yaklaşık 300 m çapında bir alanı kaplamaktadır. Hisar Beldesi, Batman Merkezin kuş uçumu 32.85 km güneydoğusunda, Gercüş İlçe Merkezinin 15 km kuzeybatısında bulunmaktadır.

Ortasından asfalt yol geçen ve tarım arazisi olarak kullanılan höyük, büyük oranda tahrip olmuştur. Höyük üzerinde ve çevresinde yapılan çalışmalarda büyük ve orta büyüklükte moloz taşların yanı sıra Prehistorik dönemlere ait olduğu düşünülen çakmak taşı, obsidyen dilgiler, mikrolit aletler ve ok uçları gibi küçük buluntular ayrıca bazalt öğütme taşı, ezgi taşı, perdah taşı ve seramik buluntular (ağız ve dip parçaları) gözlenmiştir.

Höyük; tarih boyunca türlü nedenlerle yıkılıp yok olmuş yerleşme bölgelerinde, yıkıntıların üst üste birikmesi nedeniyle oluşmuş, çoğu kez içinde tarihsel kalıntıların gömülü bulunduğu yayvan toprak tepedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir