Batman: Şeyhbal Türbesi

Şeyhbal Türbesi; Batman’ın Sason İlçesine bağlı Aşağı Umurlu (Haydar) Köyünün 4 km güneyinde yer alan Ziyaret Mezrasının 250 m güneybatısındaki mezarlık alanın içinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Aşağı Umurlu Köyü, Batman İl Merkezinin 52 km kuzeydoğusunda, Sason İlçe Merkezinin 12 km batısında yer almaktadır. Türbe, dikdörtgen planlıdır. Türbenin kuzeyinde bulunan yuvarlak kemerli giriş ile türbeye geçiş sağlanmaktadır.

Bu girişe bitişik durumda yakın dönemde modern malzeme ile yapılmış kare planlı bir mekan bulunmaktadır. Türbenin üst örtüsü mevcut olmayıp sadece bazı bölümleri demir ayaklar üzerine saçlarla kapatılmıştır. Türbenin içinde Şeyhbal’a ve akrabalarına ait dört adet mezar bulunmaktadır. Mezarların baş ve ayak şahidelerinde herhangi bir yazı veya süslemeye rastlanılmamıştır.

Şeyhbal’a ait mezarın üzeri yeşil bir bezle ile örtülmüştür. Türbenin güney duvarında, mihrap nişi bulunmaktadır. Bu mihrap nişinin doğu ve batı duvarında üzerinde kazıma tekniğiyle Arapça yazıların mevcut olduğu taşlar bulunmaktadır. Zemini fayans ile döşenen türbenin içinde Şeyhbala ait üç adet kılıç ve bir adet orak bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir