Batman: Şeyh Bazit Ziyareti

Şeyh Bazit Ziyareti; Batman’ın Sason İlçesi, Örenağıl (Versenge) Köyü, Kayadibi (Purşeng) Mezrası sınırları içerisinde yer almaktadır. 

Kayadibi (Purşeng) Mezrasının 5.5 km doğusunda bulunan ve yöre halkı tarafından Şeyh Bazid Tepesi olarak bilenen deniz seviyesinden 2817 m yüksekte olan yüksek dağ zirvesindedir.

Ayrıca Şeyh Bazid tepesi Meretto dağının diğer kolunu oluşturmaktadır. Örenağıl Köyü, Batman İl Merkezinin 87 km, Sason İlçe Merkezinin 21 km kuzeydoğusundadır.

İçinde Şeyh Bazid’e ait mezarın olduğu söylenen ziyaret alanının etrafı moloz taşlarla harç kullanılmadan yığma tekniğiyle örülmüştür.

Ziyarete geçiş güneye bakan küçük giriş açıklığıyla sağlanmaktadır. Ziyaret alanı doğu-batı yönünde 3.80 m, kuzey-güney yönünde 3.00 m ölçülerindedir. Şeyh Bazid’e ait mezarın etrafı ve üzeri aynı şekilde moloz taşla kapatılmıştır.

Mezarın ayak ve baş şahidesi de düzensiz taşlardan yapılmışken üzerlerinde herhangi bir yazı veya süsleme mevcut değildir. Yöre halkı tarafından Şeyh Bazid’in burada vefat ettiği ve buraya gömüldüğü söylenmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir