Batman: Girhavik Höyüğü

Girhavik Höyüğü; Batman’ın Kozluk İlçesi, Taşlıdere (Holê) Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Taşlıdere Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Höyük, Taşlıdere Köyünün 1.6 km kuzeybatısında, Batman Barajı alanının hemen doğu kıyısındadır. Taşlıdere Köyü ise Kozluk İlçesinin kuş uçumu 20.55 km batısındadır.

Alanda yapılan çalışmalarda höyük alanında yoğun olarak Ortaçağ’a tarihlenen seramik parçaları ve olasılıkla üst örtüde kullanılan çok sayıda tuğla parçaları görülmüştür.

Girhavik Höyüğün tepe kısmında ve yamaçlarda herhangi bir mimari yapı oluşturmayan döküntü taşlara rastlanmıştır. Höyük alanında çok sayıda kaçak kazı izleri mevcuttur. Günümüzde höyüğün çevresi tel örgü ile çevrilmiş ve yamaçları tarım arazi olarak kullanım görmektedir.

Höyük; tarih boyunca türlü nedenlerle yıkılıp yok olmuş yerleşme bölgelerinde, yıkıntıların üst üste birikmesi nedeniyle oluşmuş, çoğu kez içinde tarihsel kalıntıların gömülü bulunduğu yayvan toprak tepedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir