Batı Afrika’nın tacı Abomey Kraliyet Sarayları

Abomey Kraliyet Sarayları, 17. yüzyılın ortalarından itibaren kurucusu Wegbaja tarafından ifade edilen “krallık her zaman daha büyük olacak” ilkesine uygun olarak gelişen Dahomey Krallığı’nın en önemli maddi tanıklığıdır.

Haber Merkezi / Dahomey Krallığı, 1620’den 1900’e kadar başarılı olan on iki kralın yönetiminde, krallık kendisini Afrika’nın batı kıyılarının en güçlülerinden biri olarak kuruldu. Abomey Kraliyet Sarayları, 47 hektarlık bir alanı kaplar ve tahtın ardılına göre bazıları yan yana, bazıları ise üst üste yapılan on saraydan oluşur.

Bu saraylar, Aja-Fon kültürünün ilkelerine uyar ve sadece krallığın karar verme merkezini değil, aynı zamanda zanaat tekniklerinin geliştirilmesi ve krallığın hazineleri için de merkezi durumundadır.

Kral Akaba’nın sarayı, şehrin ana yollarından biri ve bazı yerleşim bölgeleri ile babası Wegbaja’nın sarayından ayrıldığı için site iki bölümden oluşuyor. Bu iki alan kısmen korunmuş koçan duvarlarıyla çevrilidir.

Sarayların sabitleri vardır, çünkü her biri duvarlarla çevrilidir ve üç avlu etrafında (dış, iç, özel) inşa edilmiştir. Geleneksel malzemelerin ve çok renkli kısmaların kullanılması önemli mimari özelliklerdir.

Bugün, saraylarda artık yerleşim bulunmamaktadır. Ancak Kral Ghezo ve Kral Glele, krallığın tarihini ve sembolizmini bağımsızlık, direniş ve sömürge işgaline karşı savaşma arzusuyla gösteren Abomey Tarihi Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Abomey Kraliyet Sarayları, kurulmalarına neden olan koşullar ve tanık oldukları olaylar nedeniyle büyük tarihi ve kültürel değeri olan bir grup anıttır.

1620’den 1900’e kadar Dahomey Krallığı’nı yöneten kralların görkemli geçmişine tanıklık eden, bir kültürün ve organize bir gücün yaşayan ifadesi.

1995 yılında Dünya Mirası Merkezi’nin desteğiyle hazırlanan bir envanter ile 184 bileşeni belirledi ve haritaladı.

Benzer şekilde, mülkün boyutları 44 ila 47 hektar arasında düzeltildi ve sınırları açıkça tanımlanmış bir tampon bölge ile korunmaya alındı.

Bugün, bu bileşenlerin yarısından fazlası, kabul edilen koruma standartlarına uygun olarak restore edilmiştir.

Benin Cumhuriyeti’nde kültürel öneme sahip kültürel miras ve doğal mirasın korunmasına ilişkin 23 Ağustos 2007 tarih ve 2007-20 sayılı Kanunun ve 2006 yılında Abomey Şehri, mülkün korunması için güvenli bir çerçeve sağlamaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir