Bartın: Güzelcehisar Lav Kayaları

Güzelcehisar Lav Kayaları; Bartın’ın Merkez İlçesi, Arıönü Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İl Merkezi’nden Arıönü Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Lav sütunları şu şekilde gelişmektedir. Bugün bilinen Karadeniz dağ kuşağı, günümüzden 80 milyon yıl önce volkanların yer aldığı bir yay şeklinde idi. Bölge derin bir vaziyette Tetis Okyanusu ile kaplıydı.

Anılan okyanus tabanının kuzey yönünde dalıp batması, her iki tabanın yerin derinliklerinde eriyip yüzeye çıkması sonucunda, Bulgaristan sınırında başlayıp Gürcistan’a kadar varan bir alanda, volkanlar serisine sebep olmuştur. Volkanlardan akan lavlar soğuyup kristalleşerek kaya haline dönüşürken, soğuma ve katılaşmanın doğal sonucu olarak büzülmüştür.

İşte bu büzülme kayada gerilim yaratmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak çatlaklar meydana gelmiş ve bu çatlaklar giderek büyümüştür. Altıgen, beşgen ya da dörtgen biçimli bir yapıya dönüşen bu düzgün geometrik yapıya Lav Sütunu adı verilmektedir. Güzelcehisar Lav Sütunlarının çapları 50-100 cm olup, boyları 30 mt.nin üzerindedir.

Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kalifornia’da bulunan lav sütunları koruma altına alınarak doğal miras kabul edilmişlerdir.
Türkiye’de Jeolojik Miras Envanteri Önerileri içersinde bulunan Güzelcehisar Lav Anıtları, dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumlarındandır.

Kalifornia’daki Devil’s Postpile doğal anıtı her yıl dünyanın dört bir yanından gelen yüz binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Önümüzdeki yıllarda Güzelcehisar, iyi bir tanıtımla hem doğa kaşiflerinin, hem de güneş-kum-deniz turizmini sevenlerin ilgi odağı olacaktır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir