Avrupa’da Her Beş Kuş Türünden Biri Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Çevrelerindeki değişikliklere karşı en hasas canlılardan olan kuşlar, tehlike altındaysa, muhtemelen hepimiz tehlike altındayız. BirdLife International’a göre, Avrupa’da her beş kuş türünden biri şu anda yok olma tehdidiyle karşı karşıya.

Haber Merkezi / BirdLife International, Avrupa’da 50’den fazla ülkede bulunan 544 kuş türünün bölgesel olarak yok oluşunun bir incelemesi olan Avrupa Kuşların Kırmızı Listesini yayınladı. Rapor, binlerce uzman ve gönüllü tarafından toplanan verilere dayanarak hazırlandı. BirdLife International’ın 1994, 2004 ve 2015’teki raporlarının ardından bu dördüncü raporudur.

Büyüyen bir kriz

Rapora göre, Avrupa genelinde, kuş türlerinin yüzde 13’ü (71 tür) tehdit altında, yaklaşık yüzde 2’si (8 tür) kritik tehlike altında, yaklaşık yüzde 3’ü (15 tür) tehlike altında ve yaklaşık yüzde 9’u (48 tür) hassas durumda. Diğer yüzde 6’lık (34 tür) tehdit altında olarak kabul edilirken, beş türünde bölgesel olarak yok olmuş durumda.

2004’teki rapordan bu yana 84 tür için değişiklikler kaydedildi. Raporda, bu 84 türün 37’si daha yüksek bir yok olma riski kategorisine alınırken, 47 tür için daha düşük bir yok olma kategorisinde sınıflandırıldı.

Raporda, Avrupa’daki kuş popülasyonundaki azalmanın ana nedenleri arasında, arazi kullanımındaki büyük ölçekli değişiklik, yoğun tarım uygulamaları, deniz kaynaklarının aşırı kullanımı, iç suların kirlenmesi, sürdürülemez orman uygulamaları ve altyapının yer aldığı belirtildi.

“Çözüm var”

BirdLife Europe Tür Koruma Görevlisi Claire Rutherford, “Avrupa’daki kuş popülasyonları, esas olarak yaşam alanlarını kaybettikleri için düşüyor ve bunun için çözümler var. Avrupa’da kalan birkaç doğal habitatın korunmasının yanı sıra büyük ölçekli restorasyon çalışmaları, yalnızca kuşların hayatta kalmasına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda insanlığın hayatta kalmasına da yardımcı olacak” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir