Atopik Dermatit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Atopik dermatit, alerjik bir cilt hastalığıdır. Atopik terimi, alerjik nedene atıfta bulunurken, dermatit terimi, derideki lezyonların rahatsızlığı anlamına gelir. Atopik dermatitin kesin nedeni bilinmemektedir. 

Haber Merkezi / Bununla birlikte, durumun altında yatan patofizyolojinin karmaşık olduğu bilinmektedir. Şiddetli genetik ve çevresel etkilerin atopik dermatitin oluşmasında ve alevlenmesinde rol oynadığı kanıtlanmıştır.

Belirtileri

  • Kaşıntılı ve kuru cilt
  • Yüzü, diz arkasını, el ve ayakları, dirsek kıvrımlarını etkileyen döküntüler ve deri lezyonları
  • Çizilmeye ve çatlamaya bağlı berrak sıvıların sızması olabilir. Etkilenen bölgedeki cilt zamanla kalınlaşır ve pullanma da olabilir
  • Lezyonlar kötüleştiğinde alevlenme atakları ve ardından lezyonlar düzeldiğinde remisyon dönemleri vardır
  • Bebekler sık etkilenir

Atopik dermatit epidemiyolojisi

Atopik dermatit en sık çocukları ve bebekleri etkiler. Her yaşta ortaya çıkabilir, ancak genellikle bebeklik döneminde başlar. Çocuk yetişkine dönüştükçe durumun yoğunluğu azalır veya tamamen çözülür.

Atopik dermatitten mustarip çocukların cildi, yetişkinlikte bu durumu aşmalarına rağmen kuru ve kolayca tahriş olur. Soğuk ve kuru iklimlerde yaşayanlar bu duruma daha duyarlı olabilir. 

Patofizyoloji ve nedenleri

Atopik dermatite genellikle egzama denir. Atopik dermatit ve egzama terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da, bunlar farklıdır.

Atopik dermatit en sık görülen egzama türüdür. Egzama, birkaç cilt problemini içerir. Örneğin;

  • Alerjik kontakt egzama
  • Dishidrotik egzema
  • Nümerik egzama
  • Seboreik egzama
  • Nörodermatit
  • Staz dermatiti vb.

Atopik dermatitin kesin nedeni bilinmemektedir. Durum genellikle ailelerde ortaya çıkar ve ayrıca çeşitli çevresel faktörler tarafından tetiklenebilir. Atopik dermatiti olan kişilerde saman nezlesi ve astım gibi başka immünolojik bozukluklar olabilir.

Atopik dermatit tanı ve tedavisi

Atopik dermatit klinik semptomlara dayanarak teşhis edilir. Belirtiler kişiler arasında farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde saman nezlesi ve astım gibi başka alerjik veya immünolojik bozukluklar olabilir ve bazılarının ailesinde atopik dermatit öyküsü olabilir.

Atopik dermatiti saptamak ve doğrulamak için birkaç test vardır. Atopik dermatit tedavisi, durumun ciddiyetine bağlıdır. Birincil tedavi modlarından biri, alevlenmelere veya durumun ağırlaşmasına neden olan alerjen veya tahriş edici maddeden kaçınmaktır.

Durumun yönetiminde iyi bir cilt bakımı rutini ve semptomların tedavisi şarttır. Atopik dermatit için kullanılan ilaçlar arasında kortikosteroidler dahil alerjik reaksiyonları azaltmaya yardımcı olan cilt merhemleri ve kremler bulunur.

Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek ve önlemek için kullanılan antibiyotikler vardır. Alerjik alevlenmeleri önlemek için antihistaminik ajanlar kullanılır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir