Ataksi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Ataksi, yürüme, konuşma, yemek yeme, yutma gibi normal hareketlerdeki bozukluktur. Ataksi, esas olarak beynin hareket, koordinasyon ve denge ile ilgilenen kısmındaki hasardan kaynaklanır. 

Haber Merkezi / Durum, kendi başına bir hastalıktan ziyade altta yatan bir hastalığın belirtisidir. Ataksi üç geniş kategori altında sınıflandırılabilir:

  • Kalıtsal ataksi: Aileden genetik olarak geçen ataksi. Belirtileri yıllar içinde yavaş yavaş gelişebilir.
  • Edinilmiş ataksi: Semptomlar hızla gelişir. Beyindeki hasar veya inme veya beynin hareketlerini ve koordinasyonunu etkileyen başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir.
  • İdiyopatik geç başlangıçlı Serebellar ataksi

Belirtileri

Ataksi, dengede durma, yürüme, konuşma, görme, yutma, yazma, yemek yeme gibi yüksek derecede motor kontrol gerektiren işleri yapmada zorluğa yol açar.

Semptomların yoğunluğu, motor hareketler arasındaki denge ve koordinasyonu düzenleyen beynin bölümlerine verilen hasarın derecesine bağlı olarak değişir.

Tanı ve tedavisi

Ataksi klinik olarak teşhis edilir. Kendi başına bir hastalıktan ziyade altta yatan bir nedenin belirtisidir. Tanı, klinik muayenenin yanı sıra laboratuvar testleri ve görüntüleme çalışmaları kullanılarak konur.

Şu anda ataksi için bir tedavi yoktur. Altta yatan neden bulunabilirse, hastalık, semptomları hafifleten ilaçlar veya yaklaşımlar kullanılarak tedavi edilebilir. Örneğin, ataksi bir vitamin eksikliğinin sonucuysa, semptomların giderilmesini sağlamak için eksiklik düzeltilebilir.

Kalıtsal ataksi ve ILOA için özel tedaviler mevcut değildir ve bunlar zamanla kötüleşme eğilimindedir. Tedavi genellikle bu hastaların rehabilitasyonu ve onları mümkün olduğunca uzun süre kendi kendine yeterli veya bağımsız hale getirme etrafında döner.

Ataksinin sonucu veya prognozu

Neden, ataksilerin prognozunu veya sonucunu belirler. Kalıtsal ataksileri olanlar ilerleyici bir bozulma gösterirler. Friedreich ataksisi olan kişiler otuzlu yaşlarında ölürler ve daha ciddi vakalarda hayatta kalma süresi daha kısadır.

Kalıtsal ataksi ve ILOA genellikle ilerleyici olarak kötüleşirken edinilmiş ataksiler ani başlangıçlı olabilir ve zamanla tedavi ile düzelebilir. Örneğin felç sonrası ataksiler, motor koordinasyon ve hareketle ilgili beyin alanları iyileştikçe daha iyi hale gelebilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir