Astigmat Nedir? Nedenleri, Tanısı, Tedavisi

Astigmat, korneanın şeklindeki kusuru ifade eden bir terimdir. Astigmatı olan kişiler genellikle hem yakın hem de uzaktaki nesneleri görmekte zorluk çekerler. Bunun nedeni, korneanın düzensiz şeklinin ışığın retinaya odaklanmasını engellemesidir. 

Haber Merkezi / Retina, ışığı algılayan ve beyne görsel bilgi sağlamak için onu elektrik sinyallerine dönüştüren gözün tabakasıdır.

Şiddetli astigmatı olan birçok insan gözlerinde ağrı veya rahatsızlık hisseder ve ayrıca bu durumla ilişkili baş ağrıları yaşanabilir. Düzeltilmemiş astigmat, koordinasyonda önemli sorunlara neden olabilir; bireyin spor ve diğer fiziksel aktivitelerde iyi performans göstermesini etkileyebilir.

Astigmatın kesin nedeni bilinmemektedir. Bazı kişilerde genetik bir kusur veya rahimdeki anormal gelişimden kaynaklanan doğuştan astigmat olabilir. Çoğu insanda doğuştan bir dereceye kadar astigmat olması muhtemeldir.

Tanısı

Astigmatayı teşhis etmek için tam bir göz muayenesi gereklidir. Aşağıdaki gibi farklı yöntemler kullanılabilir:

  • Görme Keskinliği: Üç görme keskinliği testi, uzak görüş, yakın görüş ve Amsler ızgara testidir. Amsler ızgara testlerinde, tüm düz çizgiler, bozuk veya atlanmış alanlar olmadan kesintisiz olarak görülmelidir. Uzak ve yakın görme testlerinde 20/20 satırındaki tüm harfler doğru okunmalıdır. Uzak görme testinde hasta 20/20’de çizgileri okuyamıyor. Astigmat nedenlerinden biri olabilir.
  • Kırılma testi:   Hastalardan foropter adı verilen özel bir refraktör cihazdan bakmaları ve göz çizelgesini okumaları istenir. Bu testle elde edilen ölçülen görme seviyesi, BCVA “En İyi Düzeltilmiş Görme Keskinliği” olarak bilinir. Anormal sonuçlara astigmat, hipermetrop, miyopi veya presbiyopi neden olabilir. Hasta yanıtı yanlış veya elde edilemez olduğunda, optometristler kırılma seviyelerini ölçmek için retinoskopi yapmayı seçerler.
  • Keratometri: Keratometri, iki bölünmüş meridyen kullanarak farklı kornea eğrilerini sınıflandırır. Düzensiz astigmat, bozuk keratometri ile sonuçlanır. Kornea eğriliğini ölçmek için bir keratometre kullanılır. Kornea üzerine bir ışık odaklanır ve yansıma ölçülür; hem açı hem de silindirik güç. Bu ölçüm, korneanın eğrilik yüzey alanının hesaplanmasına yardımcı olur ve böylece astigmatizmi düzeltmek için reçete edilecek uygun kontakt lensler konusunda doğru karara varılır.
  • Kornea topografisi: Kornea topografisi, korneanın şeklini ve eğrisini tanımada hayati bir araçtır.
  • Astigmat fan diyagram testi: Fan diyagram testinde çizgiler siyah bir merkez noktasından çizilir. Fan hatları aynı genişlikte ve karanlıktadır. Bir hasta diyagramı gördüğünde ve fan diyagramındaki bazı çizgiler özellikle daha koyu ve daha keskin görünüyorsa, hastada astigmat olması muhtemeldir.
  • Jackson çapraz silindir testi: Bu test, astigmatizma ekseninin son düzeltmelerini yapmak için kullanılır. Modern tekniklerle bu test eski olabilir, ancak bu, kırılma teorilerini anlamak için en doğru araçlardan biridir.

Tedavisi

Hafif veya kısıtlı astigmat düzeltme gerektirmez. Gözlük ve kontakt lens kullanımı astigmatı azaltabilir ancak tedavi edemez. Zamanla durum değişebilir ve yeni gözlük veya kontakt lens ihtiyacı ortaya çıkabilir. Astigmatı neredeyse tamamen ortadan kaldırabilen veya büyük ölçüde azaltabilen tek işlem cerrahi düzeltmedir.

Mevcut çeşitli tedaviler şunları içerir:

Optik Tedavi: Astigmatı düzeltmenin en basit yolu gözlük kullanmaktır. Gözlük yerine kontakt lensler de kullanılabilir. Yapay gözlükler, göze girecek ışık ışınlarının göz içi merceğinde en iyi odaklamayı sağlamak için uygun ölçüde odaklanabildiği ve doğru kırılma ile sonuçlanan ilk kırma alanı görevi görür. Kontakt lensler normalde daha iyi ve daha geniş bir görüş alanı ve kalitesi sağlar. Birçok kullanıcıya da daha iyi konfor sağlar.

Cerrahi Tedavi: Astigmatı iyileştirmek için önemli bir düzeltmeye ihtiyaç duyulduğunda, aşağıdakiler gibi farklı cerrahi yöntemler kullanılabilir:

  • LASIK ameliyatı: İnce bir doku flebi oluşturmak için bir mikrokeratom kullanarak iki refraktif düzeltme teknolojisini ve flep altındaki stromal dokuyu yeniden yapılandırmak için excimer lazer ablasyonunu birleştirir.
  • Astigmatik keratotomi: Bu, LASIK sonrası astigmatı düzeltebilecek dikkatlice planlanmış cerrahi yara izleri oluşturmak için kornea üzerinde cerrahi kesilerin kullanılması anlamına gelir.
  • Fototerapötik Keratotomi: PTK, fototerapötik teknikler kullanılarak epitel hücrelerinin parçalanmasının sağlandığı yöntemdir. İnce tabakalar mikroskobik olarak çıkarılır, böylece kornea düzensizlikleri düzeltilir.
  • Lazer termal keratoplasti: Holmium YAG lazer slit-lamba sistemi ile kullanılmakta olup bu yöntemde periferik korneanın çevresinde noktalar oluşturmak için kullanılmaktadır.
  • Konvansiyonel refraktif cerrahi: Optik düzeltme ameliyatları, astigmatı tedavi etmek için excimer lazer fotoablasyonunu kullanır. Bu, korneanın şeklini değiştirir ve korneanın kırma fonksiyonundaki hatayı düzeltir.
Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir