Asteroit Hiyalozu Nedir? Teşhisi, Tedavisi

Asteroit hiyalozu (AH), gözün vitreus bölgesinde asteroit cisimcikleri veya kalsiyum yağ globüllerinin varlığı ile karakterize dejeneratif bir göz rahatsızlığıdır. Asteroit cisimleri kimyasal olarak kalsiyum-pirofosfatlardan ve fosfolipitlerden oluşur.

Haber Merkezi / Asteroit hiyalozu, 55 yaşın üzerindeki kişilerde ve erkeklerde kadınlardan oranla daha fazla görülür. AH, diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi birçok sistemik hastalıkla ilişkilendirilmiştir; bununla birlikte, kesin hastalık patogenezi hala bir gizemdir. Birçok çalışma, AH ile yaşlanma arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir.

Teşhisi

Optik koherens tomografi (OCT) ve floresein anjiyografi (FA) genellikle durumu teşhis etmek için kullanılır.

  • Optik Koherens Tomografi (OCT); Bu, kesitsel bir retina görüntüsü oluşturmak için gelen ışığın kullanılmasını içeren bir görüntüleme tekniğidir. OCT, doğru anatomik teşhislerin sağlanmasına yardımcı olabilir.
  • Floresein Anjiyografi (FA); Bu yöntem, kalsiyum cisimlerinden gelen paraziti azaltmak için kullanır ve tanıyı kolaylaştırır. Bununla birlikte, bu tekniğin, göze çarpmayan anormallikleri teşhis etme yeteneği sınırlıdır ve genellikle düşük kaliteli görüntüler üretir.

Tedavisi

Asteroit hiyalozu nadiren görme bozukluklarına neden olduğundan, tedavi genellikle gereksizdir. Ancak bu yüzen cisimlerin varlığı rahatsız edici olabilir ve retina muayenelerini hantal ve zor hale getirir.

Yoğun AH ile başvuran olgularda vitrektomi önerilebilir; çünkü bu vakalar genellikle görme bozukluklarına yol açar. Vitrektomi, vitreus bölümünün göz odasından çıkarılmasını içerir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir