Asperger Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Asperger sendromu veya Asperger bozukluğu, otizm spektrum bozuklukları (ASD’ler) aralığını oluşturan birçok bozukluktan biridir. Bu durumun belirtileri yaşamın erken dönemlerinden itibaren mevcut olabilir, ancak çocuk okula gitmeye başladığında tanı doğrulanabilir.

Haber Merkezi / Asperger sendromunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bu duruma neden olarak genetik etkiler de dahil olmak üzere çeşitli teoriler üzerinde durulmaktadır.

Belirtileri

Otizm spektrum bozukluklarına ait tüm bozukluklar gibi Asperger sendromlu çocukların da sosyal, duygusal ve iletişim becerilerinde sorunlar vardır.

Sosyal olarak geri çekilmiş görünebilirler veya iletişim kuramayabilirler. Bu çocukların sıra dışı davranışları ve bazen takıntılı ilgileri olabilir.

Genellikle kendi duyguları hakkında konuşmakta veya başkalarının duygularını ve beden dilini anlamakta zorluk çekebilirler. Bu durumdaki çocuklar göz temasından kaçınır ve yaşıtlarıyla etkileşime geçemezler.

Düz bir tonda az modülasyonla konuşabilirler ve kalabalık ortama da gergin olabilirler. Asperger sendromlu birçok çocuk, ses vb. gibi duyusal uyaranlara alışılmadık şekilde duyarlıdır.

Tanısı ve tedavisi

Asperger sendromlu çocuklar, diğer gelişimsel gecikmeyle ilgili bozuklukları olan çocuklardan bir faktörle farklılık gösterirler: dil gecikmeleri çok azdır veya hiç yoktur ve ortalama veya ortalamanın üzerinde bir IQ’ya (zeka ölçüsü) sahip olabilirler.

Çoğu zaman tanı, ebeveynler, öğretmenler, bakıcılar tarafından tanımlanan veya gelişimsel çocuk doktoru tarafından gözlemlenen klinik semptomlar temelinde yapılır.

Asperger sendromu sıklıkla yüksek işlevli otizm (HFA) veya atipik otizm, başka türlü adlandırılamayan yaygın gelişimsel bozukluk (PDD-NOS) veya Asperger sendromu yerine semantik pragmatik bozukluk olarak yanlış teşhis edilebilir.

Çeşitli davranışsal yaklaşımların yanı sıra mesleki tedaviler Asperger sendromunun tedavisinin bir parçasını oluşturur. Asperger sendromu, tedavisi olmayan ömür boyu süren bir durumdur ve çocuklar, bu durumla birlikte yetişkinlere dönüşür.

Ancak yeterli destekle Asperger sendromlu bir kişi, kazançlı bir iş ve aile kurma imkanı ile üretken bir hayat yaşayabilir.

Asperger sendromu istatistikleri

Asperger sendromu tipik otizmden çok daha yaygındır. Her 10.000 çocuktan yaklaşık 4’ünde otizm, 10.000 çocuktan 20-25’inde Asperger sendromu görülür. Bu, bu durumun yaygınlığının tipik veya klasik otizmden çok daha fazla olduğu anlamına gelir.

Asperger sendromu ayrıca Tourette bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite ile ilgili davranış bozuklukları ve depresyon ve anksiyete gibi duygudurum sorunları gibi diğer bozukluklarla da sıklıkla ilişkilidir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir