Arkadaş Z. Özger kimdir?

08 Ocak 1948 yılında Bursa’da dünyaya gelen Arkadaş Z. Özger, 5 Mayıs 1973’te hayatını kaybetti. Arkadaşları Özger’in genç yaşta beyin kanaması geçirmesinin sebebinin sanatçının 12 Mart öncesi bir yurt baskınında kafasına aldığı cop darbeleri olduğunu iddia etti. Asıl adı Zekai Özger’dir.

Haber Merkezi / Bursa Osmangazi Ortaokulu’nda (1960) ve Atatürk Lisesi’nde okudu (1963). Ankara Üniversitesi SBF Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo Televizyon Bölümünden mezun oldu (1970). TRT’de çalışmaya başladı.

TRT’de görevi dolayısıyla bir programa giderken Meşrutiyet Caddesinde yüksek bir kaldırımdan düşerek 29 Nisan 1973’te beyin kanaması geçirdi. Sabaha karşı bulunup kaldırıldığı Ankara Numune Hastanesi’nde 5 Mayıs 1973’te hayatını kaybetti. Ölümünün ardından ailesi ve arkadaşları Özger’in genç yaşta beyin kanaması geçirmesinin sebebinin sanatçının 12 Mart öncesi bir yurt baskınında kafasına aldığı cop darbeleri olduğunu iddia etti.

Kitap yayımlamamış şairleri kapsayan Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülü ve altı yılda br verilen şiir inceleme ödülü 1996’dan beri, şairin ölüm yıldönümünde verilmekte ve Mayıs Yayınları’nca (İzmir) basılmaktadır (http://www.mayisyayinlari.com/arkadaszozgersiirodulu.html).

Şiir ve edebiyat Özger için -çocukluğunda ortaya çıkan ve defalarca ameliyat olmasına rağmen ölümüne kadar sürecek kemik rahatsızlığından- bir kaçış ve tutunma vasıtası olmuştur. Attila İlhan, Oktay Rifat, Metin Eloğlu gibi şairlerin etkisinde ve II. Yeni anlayışı içinde şiire başlayan sanatçının ilk şiiri “Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası” Soyut dergisinin 28. sayısında yayımlandı (Ağustos, 1967).

Bir gün yayımlanacak olursa ilk şiir kitabının da adı olmasını istediği bu şiiri, Yordam, Papirüs, Forum gibi dergilerdeki şiirler takip etti. Ömer Zafer Göktürk’le Kent 16 dergisini çıkardı (1965, 1 sayı). Soyut, Dost, Yansıma dergilerinde şiirleri yayımlandı.

II. Yeni anlayışı içinde yazsa da onun şiirleri II. Yeninin dilin imkânlarını zorlayan tekniklerinden ve anlam kapalılığına yol açan simgeselliğinden uzaktır. 1970’ten sonra bireycilikten toplumculuğa kesin dönüş yapan şair, toplumcu gerçekçi şiir söylemini kendi estetiğiyle birleştirdiği şiirlerinde çoğunlukla toplum-birey-iktidar çatışmalarını ve bireyin acılarını dile getirdi.

Kitap yayımlama fırsatı bulamadan hayata veda eden sanatçının -bazıları bestelenmiş- şiirleri ölümünden sonra Tekin Sönmez tarafından toplanıp önce Sevdadır adıyla kitap olarak yayımlandı. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir