Ardahan: Söğütlükaya (Hunemis) Kuleleri

Söğütlükaya (Hunemis) Kuleleri; Ardahan’ın Posof İlçesi, Söğütlükaya Köyü sınırları içerisinde yer almaktadırlar. İlçe Merkezi’nden Söğütlükaya Köyü’ne gün içerisinde belirli saatlerde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Söğütlükaya (Hunemis) Kulesi-1; Söğütlükaya Köyü’nün yaklaşık 1,5 km. güneybatısındadır. Batısından Posof Çayı geçen kule çayın akış yönüne göre doğuda yer almaktadır. 1520 m. yükseltide ki bir tepe üzerinde yer alan kule 8.10×11.20 ölçülerinde olup 1.60 m. duvar kalınlığına sahiptir. Doğu-batı doğrultulu inşa edilen kulenin üst kısımları yıkık bir halde olup kuzey, güney ve doğu duvarları hafif bombeli batı duvarı ise düz bir planda yapılmıştır.

Kaçak kazı izlerine rastlanılan kulenin duvar yükseklikleri incelendiğinde en kısa yeri kuzeydoğu köşesi olup 1.50 m. en yüksek yeri güneydoğu köşesi olup 5.20 m. yükseltiye sahiptir. Kule kalıntısının yapı malzemesi incelendiğinde köşelerde düzgün kesme taş, aralarda moloz yonu taş ve harç olarak ta çakıllı kum kullanılmıştır.

Söğütlükaya (Hunemis) Kulesi-2; Söğütlükaya Köyü’nün 2 km. batısındadır. Doğusundan Posof Çayı geçen kule çayın akış yönüne göre batıda bulunmaktadır. 1545 m. yükseltideki bir tepe üzerinde ana kaya üzerine inşa edilen kule 8 x 15 m. ölçülerinde olup 3 m. duvar kalınlığına sahiptir.

Kuzey-güney doğrultulu olan kule dikdörtgen bir plana yakın fakat bütün köşeleri bombeli bir şekilde inşa edilmiştir. Günümüze gelebilen kalıntıları itibariyle 5.20 m. yükseltiye sahip olan kulede kaçak kazı izlerine rastlanmıştır. Yapı malzemesi olarak farklı büyüklükteki taşların moloz yonu taş ve çakıllı harç ile birleştirilmesi sonucu inşa edilen kulenin Söğütlükaya Kulesi-1’e göre daha eski olduğu anlaşılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir