Ardahan: Çakırkoç (Mere) Kalesi

Çakırkoç (Mere) Kalesi; Ardahan’ın Posof İlçesi, Çakırkoç Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Çakırkoç Köyü’ne gün içerisinde belirli saatlerde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kale, Çakırkoç Köyü’nün 500 m. kuzeydoğusundadır. Dışardan bakıldığında yarımadayı andıran 1480 m yükseltideki bir tepe üzerine inşa edilen kalenin doğu tarafında Değirmen Dere, batı tarafında Kör Dere, güneyinde 2550 rakımlı Ilgar Dağı ve kuzeyinde ise Posof Çayı yer almaktadır.

Bulunduğu yer itibariyle içinde bulunduğu coğrafya ya hakim bir konumda inşa edilen kale dikdörtgen bir plan arz edip doğu tarafından Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı geçmektedir. Doğu-batı doğrultulu olan kale batıda iç ve doğuda dış kale olarak ikiye ayrılıp iç kale 40 x 60, dış kale 40 x 180 ölçülerine sahiptir.

Kalenin günümüze kalan kalıntıları incelendiğinde doğu sur duvarının yüksekliği 5.70 m. duvar kalınlığı 1.10 m. batı sur duvarlarının yüksekliği 6.50 m. duvar kalınlığı 1.60 m. olup buradan anlaşılacağı üzere sur duvar kalıntılarının yüksekliği ve kalınlığı yer yer değişiklik göstermektedir. Kaçak kazı izlerine rastlanılan kalenin yapım malzemesi incelendiğinde moloz taş ve çakıllı kireç harcı kullanıldığı görülmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir