Antalya: Serik, Zeytintaşı Mağarası

Zeytintaşı Mağarası; Antalya’nın Serik İlçesi, Akbaş Köyü, Gökçeler Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Serik merkezden bölgeye ulaşım mümkündür.

Zeytintaşı Mağarası’nın en büyük özelliği iki kattan oluşması ve oluşumunun hala devam ediyor olmasıdır.Özellikle mağaranın her kesiminde gelişen ve boyları 5 cm ile 70 cm’yi bulan makarna sarkıtlar Zeytintaşı Mağarası’nın karakteristik şeklidir.

Oluşumu devam eden bu büyüklükteki sarkıtlara ülkemizde her mağarada rastlamak mümkün değildir. Bu sarkıtlar yıl içerisinde uçlarından 0,5 mm ile 1 mm arasında kristalize olarak büyümektedirler. İnce olan sarkıtların bir metresi 200 yılda oluşmaktadır.

Bu nedenle sarkıtların içinden su akmakta veya damlamaktadır. Yapı itibariyle su akışından ve kimyasal özelliğinden dolayı mağara kirlenmemekte ve doğal güzelliğini kendisi korumaktadır. Mağara; içinde oluşumu devam eden sarkıt, dikit ve sütunlar her türden bozulmamış zengin damlataşları ile kaplıdır.

Yıllık ortalama 10.000 kişinin ziyaret ettiği Zeytintaşı Mağarası’nın açılış ve kapanış saatleri müzelerin statüsüne paralel olarak uygulanmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir