Antalya: Serik, Hoşgörü Bahçesi

Hoşgörü Bahçesi; Antalya’nın Serik İlçesi, Kadriye Mahallesi, Alan Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Tüm yıl boyunca dünyanın dört bir köşesinden farklı din ve mezheplere bağlı konuklara dini hizmet veren turizm merkezinde, dört büyük dinin kutsal mekanları büyük bir titizlikle inşa edilmiştir. Yüzyıllardır dinler arası birlikteliği yaşamış Anadolu kimliğiyle de örtüşmektedir.

Hoşgörü Bahçesi 08.12.2004 tarihinde üç Semavi dini kapsayan bir bütünlük içerisinde ibadete açılmıştır. Hoşgörü Bahçesi, BETUYAB tarafından proje edilerek inşa edilmiştir. Gerek proje ve tasarım, gerekse inşaası aşamasında Kültür ve Turizm Bakanlığı rehberliğinde Diyanet İşleri Başkanlığı ve diğer Semavi dinlerin temsilcilerinin inanç ve görüşleri de dikkate alınarak meydana getirilmiştir.

Tasarım aşamasındaki amaca uygunluk, Hoşgörü Bahçesi’nin ibadete açılışında da korunmuştur. Kuruluş amacına baktığımızda; temelde insanlığın gereksinim duyduğu birlik ve beraberliği amaçlamakla birlikte, yurt içinden ve yurt dışından gelen misafirlerimizin dini vecibe ve ayinlerini gerçekleştirmeleri amaçlanmıştır.

Bahçede bulunan ibadethanelere baktığımızda mimari özellikleri ve içlerinde bulunan objelerle kendi inanç özelliklerini yansıtmaktadırlar. Bahçede bulunan havuzdaki su, bütün canlıların sudan yaratıldığını simgelerken, diğer yönüyle insanın yaratılışındaki saflığı, günahsızlığı ve berraklığı simgelemektedir.

Etrafında yer alan üç tavus kuşunun yönelişleri açısından üç semavi dini temsil ettiklerini görmekteyiz. Havuzun solundaki tavus kuşunun Ağlama Duvarı’na yönelişi açısıyla Yahudiliği temsil ettiği, havuzun ortasındaki tavus kuşunun batıya yönelişi açısıyla Hıristiyanlığı temsil ettiği, havuzun sağ tarafındaki tavus kuşunun Kabe’ye yönelişi açısıyla İslamiyet’i temsil ettiği görülmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir