Anoksi Nedir? Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Oksijen, enerji üretimi de dahil olmak üzere vücuttaki sayısız süreç için gereklidir. Anoksi, ciddi sonuçlara yol açabilecek aşırı bir hipoksi veya oksijen yoksunluğu durumudur. Anoksi, yaşamı tehdit eden sonuçlara yol açabilen tehlikeli bir durumdur.

Haber Merkezi / Hipoksi (oksijen yoksunluğunun daha az aşırı bir versiyonu) hemen hemen her koşulda yaşanabilirken, anoksi tipik olarak oksijen seviyelerinin nispeten düşük olduğu yüksek rakımlı ortamlarda tetiklenir.

Miyokard enfarktüsü, felç ve kanser gibi anoksik veya oksijenden yoksun ortamlar ile yaşamı tehdit eden birkaç durum ilişkilendirilmiştir. Çalışmalar ayrıca, oksijen yokluğunda (anaerobik metabolizma) hızla adapte olabilen ve büyüyebilen hücreler için seçici bir baskı oluşturduğundan, anoksinin kanser riskini artırabileceğini düşündürmektedir.  

Vücudun bu bölgesindeki hücreler oksijene yüksek oranda bağımlı olduğundan, anoksinin neden olduğu en büyük tehlike beyin hasarıdır. Beyinde anoksinin başlaması, baş dönmesine, hafıza kaybına ve bunama dahil olmak üzere çeşitli durumların riskinde artışa neden olabilir.

Belirtileri

  • Beyin, böbrek, kalp ve dokular da dahil olmak üzere hayati organlara kan akışının azalması
  • Nefes alma zorlukları
  • Bilişsel değişiklikler (hafıza kaybı, değişen yargı durumları)
  • Baş ağrısı veya baş dönmesi
  • Kas hareketinde zorluk
  • Tüm vücudun fiziksel zayıflığı

Daha şiddetli anoksi vakalarında, hastalar ayrıca nöbetler veya halüsinasyonlar yaşayabilir. Anoksinin ani etkisi, aylarca veya yıllarca tedaviye yol açabilecek fonksiyonel ve mesleki kapasiteleri ciddi şekilde etkileyebilir.

Teşhisi ve tedavisi

Anoksiden şüphelenildiğinde doktorlar, kan testleri ve nörogörüntüler dahil olmak üzere tanıyı doğrulayan bir dizi test gerçekleştirir. Kan sayımı ve kan gazı testi, anoksiyi doğrulamak için kullanılan tanı araçlarının en yaygın biçimleridir. 

Daha ciddi vakalar için doktorlar, beyne daha ayrıntılı bir genel bakış oluşturmak ve etkilenen belirli alanları belirlemek için MRI, fMRI veya CT taraması gibi nörogörüntüleme testleri yapabilir.  

Doktorlar yönetilebilir bir anoksi tanısını doğruladığında, genellikle bir inhaler reçete edilir. Ancak durum daha şiddetli olduğunda ventilatör kullanılabilir. Beyin hasarı ve/veya nöbet tedavisi de gerekebilir ve bir uzman tarafından gerçekleştirilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir