Ankilozan Spondilit Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ankilozan Spondilit, özellikle omurgayı etkileyen kronik, ilerleyici, ağrılı sebebi bilinmeyen romatizmal bir hastalıktır. Erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülmektedir. 

Haber Merkezi / Hastalık en sık omurganın son kısmı ile leğen kemiği arasındaki eklem (sakroiliyak eklem) ile omurları etkiler. Ancak hastalık temelde omurgayı etkilemekle birlikte omurga dışı eklemleri de (kalça, diz, ayak bileği, omuz gibi) etkileyebilir.

Ankilozan Spondilit’in belirtileri nedir?

En önemli belirtileri kalça ağrısı , bel ağrısı , sırt ağrısı ve boyun ağrısıdır. Sabah uyanıldığında uzun süre hareketsizlik sonucu meydana gelen kalça ve bel ağrıları, zaman zaman değişen kalça ağrıları, topuk ağrısı, nefes alırken göğüs kafesinde meydana gelen ağrı ve kaburgalarda hassasiyet ortaya çıkmaktadır. Göz kızarıklıkları, karın ağrısı, ishal ve kilo kaybı gibi belirtilerde bu hastalığa eşlik edebilecek başka hastalıklarında habercisi olabilir.

Ankilozan Spondilit’in nedenleri nedir?

Sebebi tam olarak bilinemeyen hastalıkta genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Bunun yanında genetik yatkınlığı olan kişilerde geçirilen infeksiyonlarla bağışıklık sisteminin aşırı çalışması ve kendine zarar vermesi ile ortaya çıktı da düşünülmektedir.

Ankilozan Spondilit’in risk faktörleri nedir?

20’li yaşlar, erkekler, kadın ve çocuklar, genetik yatkınlığı olanlar Ankilozan Spondilit hastalığında risk faktörü oluşturmaktadır. Bu hastalık genellikle çocukluk çağında başlayıp 20’li yaşlarda şiddetli belirtiler vermektedir.

Ankilozan Spondilit’in komplikasyonları nedir?

Ankilozan Spondilit hastalığında göz iltihabı, omurgada çökme, nefes darlığı, kalp problemleri, sinir sistemi hasarı gibi komplikasyonlar meydana gelmektedir.

Ankilozan Spondilit için doktor randevusu öncesi neler yapılmalıdır?

Çocukluk çağında başlayan bu hastalıkta, çocukların gelişimi düzenli olarak izlenmeli ve doktor kontrolleri yapılmalıdır. Sabah görülen kalça ağrıları ilk başlarda hafif olarak başlar ve ağır şekilde ilerler. Bu yüzden ağrılar dikkate alınmalı ve doktor randevusu oluşturulmalıdır. Şikayetlerinizi not etmenizde fayda olabilir.

Ankilozan Spondilit’in tetkik yöntemleri nelerdir?

Hasta şikayetlerinin yanında laboratuvar testleri ve görüntüleme teknikleri ile hastalığın tanısı konulmaktadır. İleri evrelerde görüntüleme teknikleri ile hastalığın etkilediği kemikler ve dokular anlaşılmaktadır. MRI tekniği ile hastalık erken evredeyken de saptanabilmektedir. Bunun yanında kan testleri de yapılmaktadır. Ancak tanı koymada tek başına bir etkisi bulunmamaktadır.

Ankilozan Spondilit’in tedavi yöntemleri nelerdir?

Ankilozan Spondilit hastalığında hastalığın ilerlemesini durdurmaya ve ağrıları gidermeye yönelik ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kullanılan ilaçlar, infeksiyonlarda da oldukça etkili olmaktadır ancak bu güçlü ilaçların mide koruyucu ilaçlarla alınması gerekebilir. İlaç tedavisinin yanında hastanın duruş ve esnekliğini koruması için egzersiz büyük önem taşımaktadır.

Ankilozan Spondilit hastaları için yaşam stili önerileri

Hastalığın tedavisi için yapılması gereken en önemli şey düzenli egzersizdir. Egzersizlerinizi düzenli olarak yapmalı ve doktorunuz uyguladığı tedavi dışına çıkmamanız gerekmektedir. Yüzme, pilates gibi bireysel sporlar yapılabilir. Ankilozan Spondilit hastalarının alçak yastık kullanmaları ve vücudunun şeklini alan yatakların tercih etmeleri gerekmektedir. Hastaların sigaradan kesinlikle uzak durmaları gerekmektedir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir