Ankiloblefaron Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Ankiloblefaron, kelimenin tam anlamıyla ‘kaynaşmış göz kapakları’ anlamına gelen bir terimdir. Üst ve alt göz kapaklarının bir veya daha fazla bağlantı teli ile kaynaştığı (veya yapıştığı) bir durumu ifade eder. Bu durumda her iki göz kapağı anatomik ve fonksiyonel olarak normaldir.

Haber Merkezi / Teller 1-10 milimetre uzunluğunda ve yarım milimetreden daha az genişliktedir. Kirpiklerin köklerinin arkasında ortaya çıkarlar. Ayrıca, epitel ile çevrili, normal bir kan beslemesi olan merkezi bir bağ dokusu çekirdeğinden oluşurlar.

Göz kapaklarını birbirinden ayırarak, teller uzayabilir olduğundan, aralarındaki açıklık neredeyse iki katına çıkarılabilir. Göz kapaklarının uç uçları (medial ve lateral kanti adı verilen göz kapağı açıklığının açıları) her zaman korunur.

Ankiloblefaron nasıl oluşur?

Ankiloblefaronlu hastaların çoğunda, durum doğumda mevcuttur. Embriyonik yaşam sırasında, göz kapakları intrauterin yaşamın yaklaşık beşinci ayına kadar kaynaşmıştır. Bu noktada ayrılmaya başlarlar, ancak yedinci aya kadar kısmen bağlı kalabilirler.

Ankiloblefaron, kapaklar kısmen veya tamamen ayrılamadığında, aralarındaki boşluğu kısalttığında (palpebral fissür) oluşur. Bu nedenle, bu durum, bağ dokusu aynı anda anormal derecede hızlı çoğalırken, epitelin bir tür gelişimsel durması olarak düşünülebilir. Sonuç olarak gelişen göz kapakları belirli yerlerde epitel ile örtülmemekte ve bu nedenle kaynaşmış halde kalmaktadır.

Ankiloblefaron türleri nelerdir?

Ankiloblefaron çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir; tam, kısmi ve kesintili. Tam ankiloblefaron, göz kapaklarının kapak kenarları boyunca kaynaşmasıdır. Kısmi formda, bir veya daha fazla noktada birleşmeyi ifade eder.

Ankiloblefaronun nedenleri nelerdir?

Ankiloblefaron, sporadik olarak veya daha büyük bir sendromun veya kromozomal anomalinin bir parçası olarak ortaya çıkabilir. Örneğin, Hay-Weil’in otozomal dominant tip sendromunda, ankiloblefaron ektodermal displazi ve yarık dudak veya yarık damak ile birlikte ortaya çıkar.

Ankiloblefarona yarık dudak ve yarık damak eşlik eden ailevi vakalar da görülebilir.

Üçüncü bir majör sendroma CHANDS (kıvırcık saç-ankiloblefaron-tırnak displazisi) denir ve doğası gereği otozomal resesiftir.

Hidrosefali, kardiyak anomaliler, meningosel ve çeşitli ektodermal sendromlar gibi diğer kusurlar da bildirilmiştir. Bu anomalinin asıl önemi, diğer konjenital anormalliklerin bir belirteci olabilmesidir.

Ankiloblepharon çoğunlukla doğuştandır, ancak diğer nedenler şunları içerir:

  • Gözde kimyasal yaralanma
  • Travmatik göz yaralanması
  • Steven-Johnson sendromu veya yara izine yol açan diğer hastalık durumları
  • Herpes simpleks veya ülseratif durumların neden olduğu göz iltihabı

Ankiloblefaron nasıl tedavi edilir?

Bazı durumlarda bantlar birkaç ay içinde kendiliğinden serbest bırakılabilir. Genellikle, teller steril koşullar altında önemli kanama olmaksızın kolayca bölünür. Tedavi edilmezse, etkilenen gözün kullanılmaması, aksi takdirde normal bir görsel aparatın varlığında ambliyopiye veya körlüğe yol açabilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir