Ankara: Pembe Köşk

Pembe Köşk; Ankara’nın Çankaya İlçesi, Şehit Ersan Caddesi üzerinde yer almaktadır. Toplu taşım araçları ile ulaşım mümkündür.

İsmet İnönü’nün 1927 yılında satın aldığı Çankaya’daki bağ evi (Pembe Köşk) ilk yerleşim düzeninde korunmuş olup, günümüzde yaşayan bir Müze-Ev olarak varlığını sürdürmekte, konferans ve sergilere ev sahipliği yapmaktadır.

İkinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü ömrünün 48 yılını bu evde geçirmiştir. 1925 yılında ailesi ile bu eve taşınmış ve 1973 yılındaki ölümüne kadar Pembe Köşk’te yaşamıştır. Ankara’nın en eski evlerinden biri olan Pembe Köşk, Ankara başkent olduktan sonra sosyal ve kültürel hayatımızdaki “ilk etkinliklerin” birçoğuna ev sahipliği yapmıştır.

Atatürk’ün başkanlığını yaptığı toplantılar ve devrin pek çok çalışması burada yapılmıştır. 22 Şubat 1927 tarihinde Ankara’nın ilk balosu bu mekanda düzenlenmiş, ilk konserler burada verilmiş, ilk sergiler, ilk ilmi toplantılar, satranç, bilardo ve at binme yarışmalarının programları bu mekanda gerçekleştirilmiştir.

Pembe Köşk’te İnönü’nün Kurtuluş Savaşı’na ait madalyaları, Atatürk ve diğer arkadaşları ile çekilmiş fotoğrafl ar, top maketleri, sahra dürbünlü, kılıçlar, silahlar, üniformalar, satranç masası, İnönü’nün kullandığı çeşitli eşyalar, kendisine verilen armağanlar sergilenmektedir.

Pembe Köşk’ün karşısında yer alan İnönü Parkı’na, heykeltıraş Mine Sunar’a yaptırılan 4,5 m boyunda ve 3 ton ağırlığındaki İnönü heykeli dikilmiştir. Köşk’ün üst yanındaki ağaçlık alana ise küçük bir amfi tiyatro ile İsmet ve Mevhibe İnönü’nün birlikte oldukları bir heykel yerleştirilmişir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir