Anjiyogram Nedir, Nasıl Yapılır? Risk Faktörleri

Anjiyogram, özel bir kontrast madde ve röntgen görüntüleme sistemi kullanarak arteriyel sistemdeki tıkanıklığı tespit etmeye yönelik tıbbi bir prosedürdür. Koroner anjiyografi olarak da adlandırılan bir anjiyogram, hem teşhis hem de tedavi amaçlı kullanılabilen kalp veya kalp kateterizasyon prosedürlerinin bir parçasıdır.

Haber Merkezi / Koroner arterlerdeki tıkanıklıkları teşhis etmek için bir koroner anjiyografi kullanılır. Kalbin kan damarlarına özel bir tür kontrast madde enjekte edilir ve boyanın koroner arterlerdeki hareketini izlemek için röntgen cihazı kullanılır. Atardamarlardaki herhangi bir tıkanıklık veya daralma, röntgen cihazı tarafından çekilen bir dizi görüntü (anjiyogram) ile tespit edilebilir.

Anjiyogram genellikle hastanenin kalp kateterizasyon laboratuvarında yapılır. Temel gereksinim, asıl süreç başlamadan önce hastanın tüm hayati parametrelerinin ölçülmesidir. Hastanın rutin ilaçları ile ilgili tüm bilgilerin toplanması da önemlidir. Daha sonra kasık veya kolda küçük bir bölgenin temizliği ve hazırlığı yapılır.

Prosedür

Yaklaşık 30 ila 60 dakika süren anjiyonun tüm işlemi genellikle lokal anestezi altında yapılır. Hastaya röntgen masasına sırt üstü uzanması talimatı verilir. Lokal anestezi intravenöz enjeksiyon yoluyla verilir. İşlem boyunca kalp fonksiyonlarını izlemek için genellikle göğse elektrotlar yerleştirilir. Kateterin (ince esnek bir tüp) takılacağı kasık veya koldaki bölge de lokal anestezikler enjekte edilerek uyuşturulur.

Giriş yerinde, kan damarına bir iğne (kısa plastik bir tüp) sokmak için küçük bir kesi yapılır. Daha sonra, iğneden kan damarına bir kateter sokulur ve kalbe veya koroner arterlere vidalanır. Röntgen görüntülerinde kolaylıkla görülebilen kontrast madde daha sonra kateterden enjekte edilir ve röntgen cihazı tarafından akışı değerlendirilir. Makine tarafından yakalanan görüntülere anjiyogram denir. İşlemden sonra iğne ile birlikte kateter çıkarılır ve kesi manuel olarak kapatılır.

Koroner anjiyografi, kalp problemlerini değerlendirmek için güvenli bir tıbbi prosedürdür. Kontrast madde de zararsızdır ve vücuttan kolayca atılabilir. Hasta için en iyi kardiyak tedaviyi seçme açısından sağlık hizmeti sağlayıcıları için genellikle çok yararlı olan kalbe ve atardamarlarına ilişkin ayrıntılı bir genel bakış sağlar.

Anjiyografi sırasında sağlanabilecek en yaygın tedaviler balon anjiyoplasti ve stent takılmasıdır. Arter tıkanıklıklarını açmak için balon anjiyoplasti yapılır. Anjiyoplastiden sonra, tedavi edilen arterden yetersiz kan akışı varsa, genellikle daralma bölgesine bir stent yerleştirilir.

Risk faktörleri

Anjiyografi çoğunlukla güvenli kabul edilse de, bazı risk faktörleri hala prosedürle ilişkili olabilir. Bu tekniğe bağlı bazı nadir komplikasyonlar arasında kalp krizi, felç, kateterizasyona bağlı arter yaralanması, anormal kalp atışı, kontrast maddeden alerji, böbrek hasarı, aşırı kanama ve enfeksiyon sayılabilir. 

Kateter bölgesinde kanama, şişme, ağrı veya başka herhangi bir rahatsızlık varsa derhal tıbbi gözetim önerilir; enfeksiyon belirtileri ve semptomları mevcutsa; kesi yerinde veya çevresinde renk veya sıcaklıkta bir değişiklik varsa; ve solunum güçlüğü durumunda.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir