Ana Safra Kanalı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Ana safra kanalı koledok ve sistik kanal birleştirme oluşturulan bir küçük tüp benzeri bir yapıdır. Fizyolojik rolü safra kesesinden safra taşımak ve ince bağırsağın (duodenum) üst kısmına boşaltmaktır. Ortak safra kanalı, safra sisteminin bir parçasıdır.

Safra, gıda alımımızdaki yağları sindirmeye yardımcı olan yeşilimsi kahverengi bir sıvıdır. Karaciğer tarafından üretilir ve yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olması gerekene kadar safra kesesinde depolanır ve konsantre edilir. Yiyecek ince bağırsağa girdiğinde safra, duodenuma ulaşmak için ortak safra kanalından geçer.

Safra taşları, safrada çok fazla bilirubin veya kolesterol olduğunda safra kesesi içinde oluşan sert birikintilerdir. Bir kişi yıllarca herhangi bir belirti hissetmeden safra taşlarına sahip olabilse de, safra taşları bazen ortak safra kanalından geçerek iltihaplanmaya ve şiddetli ağrıya neden olabilir.

Bir safra taşı ortak safra kanalını tıkarsa, koledokolitiazise neden olabilir. Koledokolitiazisin semptomları arasında karnın sağ tarafında ağrı (biliyer kolik), sarılık ve ateş bulunur. Koledokolitiazis hemen teşhis edilip tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir